Wanneer moet ik mijn banden vervangen?

Rijdt u kilometers aan de lopende band? Of zweert u al jaren trouw aan die ene wagen? De kans is groot dat uw autobanden nood hebben aan een grondige check-up en misschien wel aan vervanging toe zijn. Wie graag de touwtjes in handen heeft, kan alvast zelf op inspectie gaan.

In dit blogartikel wijzen we u op de eigenschappen van slijtage en geven we nog enkele tips mee om de levensduur van uw autobanden moeiteloos te verlengen.

Tijd voor nieuwe banden? Controleer op slijtage

Ook al ontwijkt u spijkers op de weg en kruipt u over verkeersdrempels, toch zijn uw autobanden na een tijd klaar voor een wissel. Wanneer weet u dat het zover is? Hou de volgende factoren in het oog.

Check de profieldiepte met slijtage-indicatoren

De eerste indicator voor slijtage is de profieldiepte. Die moet minimum 1,6 mm bedragen volgens de Europese richtlijnen. Maar in praktijk is het aan te raden om al over te schakelen vanaf 2 mm. Bij winterbanden geldt dat zelfs vanaf 4 mm.

Hoe kunt u de profieldiepte nagaan? Tussen de profielgroeven van uw autobanden verstoppen zich kleine slijtage-indicatoren. Als deze blokjes bijna op gelijke hoogte staan met uw groeven, dan weet u dat het dringend tijd is voor een nieuwe set autobanden. Als u liever een nauwkeurige meting uitvoert, haalt u een analoge of digitale profieldieptemeter in huis. Plaats het toestel in een hoofdgroef en lees het exacte getal af.

Let op ongelijkmatige of abnormale slijtage

De indicator om vervolgens te bekijken, is een onregelmatige profieldiepte. Controleer de profieldiepte op verschillende plaatsen van eenzelfde band en noteer het resultaat in een schriftje. Als de slijtage merkbaar groter is aan één zijde, dan is een extra uitlijning van uw wagen geen overbodige luxe. Spot u een probleem in het midden van uw autoband? Dan rijdt u rond met een hogere bandenspanning dan nodig is. Hou de handleiding van uw wagen dus altijd bij de hand voor de correcte bandenspanning.

Onderzoek op barsten of scheuren

De laatste indicator is uiterlijke schade aan uw banden. De hobbelige Belgische wegen en wispelturige weersomstandigheden kunnen het rubber stevig aantasten, waardoor scheuren en barsten ontstaan. Laat uw vingers over uw banden lopen en ga op onderzoek naar onregelmatigheden. Iets gevonden? Stel uw veiligheid dan voorop en ga meteen langs bij een bandenexpert voor professioneel advies. 

Zo gaan uw banden langer mee

De levensduur van uw banden is afhankelijk van verschillende factoren. Denk maar aan de afstand die u jaarlijks aflegt, uw (sportief) rijgedrag of het type banden waarvoor u kiest. Eén ding is zeker, u kunt slijtage tegengaan door regelmatige controle en onderstaande tips toe te passen.

Stem uw autobanden af op uw rijstijl

Er bestaan autobanden op maat van elke rijstijl. Zo hebt u zomer-, winter- en vierseizoenenbanden. Match de juiste autobanden aan de gewenste prestaties en u verlengt de levensduur aanzienlijk. Als u meer dan 6.000 kilometer per jaar aflegt en vlot over alle wegen rijdt, wisselt u idealiter tussen winter- en zomerbanden. Wie liever de wagen wat meer in de garage laat staan en altijd sereen achter het stuur zit, vindt in vierseizoenenbanden een ideale optie.

Zorg voor een correcte bandenspanning

Nog zo’n bepalende factor om slijtage de kop in de drukken, is een correcte bandenspanning. Stop zeker één keer per maand bij uw bandencentrale om uw banden van de juiste spanning te voorzien. Te weinig spanning zorgt ervoor dat u minder grip hebt op de weg, waardoor de kans op een klapband zienderogen toeneemt. Maar ook een te hoge spanning kan slijtage veroorzaken in het midden van uw loopvlak. Een goed evenwicht is dus cruciaal. Blader door uw handleiding of kijk op de binnenkant van uw portier of tankklep voor de exacte richtlijnen. Hoe u de bandenspanning controleert, legt onze expert uit in dit artikel.

Vermijd overbelasting van uw banden

De laatste tip, maar zeker niet de minste: hou u aan het maximum draagvermogen van uw banden. Stel dat u extra materiaal moet transporteren, controleer dan altijd hoeveel gewicht uw banden kunnen dragen. Gaat u toch over die grens, dan geraken uw banden in geen tijd oververhit. Met alle gevaarlijke gevolgen vandien. Check de zijkant van uw banden om het maximale laadvermogen op te sporen. 

Schakel de hulp in van een bandenexpert

Na het lezen van dit artikel weet u perfect hoe u slijtage kunt ontdekken. De profieldiepte, onregelmatigheden en beschadigingen zijn belangrijke indicatoren. Om uw nieuwe banden langer te laten meedraaien, kiest u een type band op basis van uw rijstijl, controleert u de bandenspanning regelmatig en waakt u over het maximale draagvermogen.

Nog twijfels of uw banden effectief aan vervanging toe zijn? Maak hier een online afspraak of kom langs bij een QTeam bandencentrale bij u in de buurt.