Een goed en regelmatig onderhoud van een wagen is essentieel om zich veilig in het verkeer te kunnen begeven. Hoe weet u nu juist wanneer het ideale of aangewezen moment is voor een onderhoud? Na hoeveel kilometer en met welke frequentie? En brengt u uw wagen dan best binnen voor een ‘groot’ of ‘klein’ onderhoud? Wij beantwoorden al uw vragen.

Wanneer moet u het onderhoud van uw auto laten uitvoeren?

Uw auto moet op geregelde tijdstippen een onderhoud krijgen, niet enkel om pech te vermijden maar ook om de veiligheid te verzekeren. Het valt echter niet mee om te weten wanneer u dat onderhoud precies moet laten uitvoeren. Na hoeveel kilometer moet het gebeuren? En hoe vaak? Volstaat een klein onderhoud of is een groot onderhoud nodig? Op al deze vragen gaan we even dieper in.

Hoe regelmatig moet uw auto een onderhoud krijgen?

Over het algemeen is het aangeraden om eenmaal per jaar een onderhoud te laten uitvoeren. Er spelen echter ook nog andere factoren mee, zoals het type en de leeftijd van de auto en het aantal kilometer dat hij op de teller heeft staan. Gewoonlijk is het aangewezen om uw auto elke 15.000 km of elk jaar een klein onderhoud te geven. Een groot onderhoud gebeurt over het algemeen elke 30.000 km of om de twee jaar.

Groot onderhoud of klein onderhoud?

Er bestaan verschillende soorten onderhoud: het ‘klein onderhoud’ en het ‘groot onderhoud’. Wat zijn nu precies de verschillen tussen beide?

Het klein onderhoud

Een klein onderhoud omvat over het algemeen:

  • Olieverversing van de motor
  • Controle van de vloeistoffen (niveau van de olie en de koelvloeistof)
  • Controle van de remmen
  • Controle van de koplampen
  • Controle van de staat van de batterij
  • Controle (en eventueel vervanging) van de ruitenwissers
  • Vervanging van de oliefilter

Het groot onderhoud

Bij een groot onderhoud worden alle controles van een klein onderhoud uitgevoerd, met daarnaast nog de volgende revisies:

  • Vervanging van de luchtfilter
  • Vervanging van de pollenfilter
  • Vervanging van de bougies (enkel voor benzinewagens)
  • Controle van de knalpot
  • Controle van de schokdempers en de banden

Het onderhoudsdossier

Bij elke auto hoort een onderhoudsdossier. De constructeur levert het bij de verkoop van het voertuig. Het dossier moet de auto tijdens de hele levensduur verplicht opvolgen en er altijd in aanwezig zijn, ook als de wagen van eigenaar verandert. Het onderhoudsdossier is een nuttig en belangrijk document. Het is aangeraden om het te allen tijde in het handschoenkastje op te bergen. Alle herstellingen of onderhoudswerken moeten erin opgenomen worden. Het onderhoudsdossier geeft een handig overzicht van de diverse controles die uw auto gekregen heeft. Op basis van het dossier kunt u ook bepalen wanneer uw wagen een volgend onderhoud moet krijgen. Vergeet niet om het bij elk onderhoud voor te leggen aan uw garagist. Hij/zij zal er de datum, de kilometerstand en de uitgevoerde ingrepen in neerschrijven en er een stempel aan toevoegen.

Wat u moet onthouden over het onderhoud van uw wagen

Een nieuwe auto of een oude tweedehands wagen, u moet in alle gevallen regelmatig een onderhoud laten uitvoeren. Er zijn twee soorten onderhoud: het klein onderhoud gebeurt gewoonlijk elk jaar (of om de 15.000 km), terwijl u het groot onderhoud best om de twee jaar (of 30.000 km) plant. Als u die controles door professionelen laat uitvoeren, bent u pech te snel af en vermijdt u ongevallen. Om te weten op welk moment u het onderhoud op de agenda moet plaatsen, raadpleegt u het best uw onderhoudsdossier. Dat belangrijke document verzamelt alle technische informatie over uw auto en elk onderhoud moet erin opgenomen worden.