Wat u zeker moet weten over uw autobatterij

Maandagochtend op z’n best. U heeft er een ontspannen verlengd weekendje thuis opzitten en gaat vol goeie moed de nieuwe werkweek tegemoet. Nog snel neem u een hap van uw ontbijt on-the-go en vlijt u neer in de wagen. Brr, best nog wat frisjes. Sleutel in het contact, autoverwarming op maximum en rijden maar. Alleen, de motor sputtert tegen terwijl de plicht roept. En dan valt het verdict: een platte batterij. U kunt letterlijk nergens heen … 

Klinkt bekend in de oren? In dit blogartikel geven we u meer inzicht in de werking van uw accu en vertellen we hoe uw batterijproblemen kunt vermijden.

Waarvoor dient een autoaccu?

Een accu of batterij is een cruciaal onderdeel van uw wagen en heeft meerdere functies. De belangrijkste taak bestaat uit de motor laten ronddraaien tijdens het opstarten. De accu zorgt voor een stroompiek en zet zo de motor in beweging. Daarnaast regelt een batterij ook de goede werking van enkele autoaccessoires en -detectoren. Denk maar aan de radio, ABS-systeem en start-stoptechnologie. 

Wanneer moet u een nieuwe autobatterij kopen?

Een autobatterij gaat niet eeuwig mee. Reken op een gemiddelde levensduur van vijf jaar. Daarna is ze dringend aan vervanging toe.

Er zijn echter factoren die de prestaties van een accu kunnen beïnvloeden. Als een nieuwe batterij meteen in uw wagen wordt geplaatst, zal die langer meegaan dan een exemplaar dat eerst een tijdje gestockeerd wordt. Ook extreme temperaturen hebben een belangrijk aandeel. Bij lage temperaturen gaat een batterij stollen en verliest ze aan capaciteit. Als het kwik serieus stijgt, kan een accu dan weer oververhitten. En dat kan wel eens fataal zijn.

Vermijd een lege batterij

Hoe kun nu een platte batterij voorkomen? Een accu vraagt geen specifiek onderhoud, dus daar moet u het antwoord op uw vraag niet zoeken. Met onderstaande tips bent u een lege accu wel te slim af.

Wilt u de wagen starten? Schakel dan eerst alle onnodige stroomverbruikers uit voordat u de sleutel omdraait. Bespaar batterij door de lichten te doven, de verwarming af te zetten en de radio het zwijgen op te leggen. Kleine inspanningen die meteen een wereld van verschil maken.

Ontkoppel bij het starten van uw wagen

Als alle energieverbruikers zijn uitgeschakeld, kunt u een poging wagen om de auto te starten. Als u een manuele versnellingsbak hebt, drukt u best het ontkoppelingspedaal in en schuif u de transmissie in neutraal. Zo ervaart de motor zo min mogelijk weerstand. Geen succes? Bewaar de rust en onderneem korte startpogingen om de accu niet helemaal uit te putten.


Tijd voor een batterijcontrole!

U leest het, een autobatterij is van levensbelang voor uw wagen. Wees een defect exemplaar dus altijd een stap of twee voor om problemen te voorkomen. Dat doet u door goed geïnformeerd te zijn over de leeftijd van uw accu, zuinig om te springen met uw batterij en tijdig te veranderen naar een nieuw exemplaar.

Een preventieve controle van uw batterij en laadcircuit vertelt u al snel meer over de levensduur en risico’s in de nabije toekomst. Onze experts voeren met plezier een controle uit en geven u advies op maat. Toe aan een nieuwe accu? Vindt uw dichtstbijzijnde QTeam bandencentrale en maak hier online een afspraak.