Gratis nummer
0800 93 500
Ma tot vrij - 8u tot 17u30

Krakende sneeuw, zuivere berglucht en adembenemende landschappen. Die wintervakantie, daar kijk jij elk jaar reikhalzend naar uit. Enthousiast stouw je de wagen vol met spullen, klaar om te vertrekken. Maar wacht, was het nu verplicht om met winterbanden rond te rijden op je bestemming? In België is dat alleszins niet het geval, maar in andere Europese landen gelden er vaak andere regels …  

In dit blogartikel scheppen we duidelijkheid en geven we je een handig overzicht waar winterbanden al dan niet verplicht zijn. Zo ben je in geen tijd op de hoogte.

Oostenrijk: verplicht tijdens vaste periode

Een chaletje gehuurd in Österreich? Tussen 1 november en 15 april zijn winterbanden verplicht bij winterse omstandigheden. Ze moeten een profieldiepte hebben van minstens 4 mm en aangeduid zijn met de kentekens M+S. Ook als je buiten de aangegeven periode afreist, kunnen winterbanden verplicht zijn op bergwegen. Dat kom je ter plaatse te weten, dankzij een verkeersbord.

Duitsland: verplicht met sneeuwvloksymbool

Heerlijk kuren in het Zwarte Woud? In Duitsland moet je met winter- of vierseizoenenbanden rondrijden bij winterse weersomstandigheden. In tegenstelling tot in Oostenrijk is het hier niet voldoende om banden voor te leggen met de kentekens M+S. Daarnaast moeten ze ook nog het sneeuwvloksymbool hebben.

Frankrijk: niet verplicht

Après-skiën in Frankrijk? Hier zijn winterbanden niet verplicht, tenzij het anders wordt aangegeven langs de weg. Je herkent het verkeersbord meteen aan zijn blauwe kleur, waarop een autoband met sneeuwketting te zien is. De minimum profieldiepte voor winterbanden in Frankrijk bedraagt 3,5 mm.

Zwitserland: niet verplicht, wel aangeraden

Gezellig racletten bij de Zwitsers? Op deze bestemming bestaat er geen wettelijke regeling omtrent winterbanden. Ze zijn dus niet verplicht, maar wel warm aanbevolen van oktober tot en met april. Zeker bij winterse omstandigheden als ijzel en sneeuw zijn ze geen overbodige luxe.

Neem het zekere voor het onzekere

Moraal van het verhaal, de ene bestemming is de andere niet. Waar winterbanden in sommige Europese landen verplicht zijn, raden andere het dan weer sterk aan. De meningen mogen dan wel verdeeld zijn over de wetgeving, over veiligheid op de weg is elke bestemming het roerend eens. Als je de baan opgaat, moet je wagen aangepast zijn aan de winterse weersomstandigheden. Neem dus het zekere voor het onzekere en rust je auto uit met degelijke winterbanden, voorzien van de kentekens M+S én het sneeuwvloksymbool.

Hulp nodig? Of zit je met vragen? Kom eens lang bij de Q Team bandencentrale in je buurt. Onze experts geven je advies op maat en maken je wagen vertrekkensklaar voor die welverdiende wintervakantie.