Gratis nummer
0800 93 500
Ma tot vrij - 8u tot 17u30

ROETFILTER: NIEUW VERPLICHT CONTROLEPUNT BIJ DE TECHNISCHE KEURING

Vanaf 01 juli 2022 moeten de fijnstoffilters (DPF) van dieselvoertuigen (Euro 5b en hoger) een specifieke controle ondergaan tijdens uw technische keuring in België.

Dit nieuwe controlepunt is bedoeld om defecte roetfilters of frauduleuze verwijdering van deze filters om het brandstofverbruik te verminderen op te sporen en dit zonder extra kosten:

  • bij de klassieke periodieke technische inspectie
  • bij de inspectie voor verkoop
  • bij de inspectie voor herinschrijving van personenauto's en lichte bedrijfsvoertuigen
Adobestock 411835038

Wat is de rol van de partikelfilter?

De partikelfilter bevindt zich aan het begin van de uitlaatlijn (of aan de uitgang van de motor) en dient om de uitstoot van fijne deeltjes in de uitlaatgassen aanzienlijk te verminderen.

Wanneer moet u uw roetfilter vervangen?

Zoals veel onderdelen van uw auto is de roetfilter een slijtageonderdeel. De levensduur wordt geschat op 80.000 tot 150.000 kilometer, afhankelijk van het bouwjaar van uw auto.

Q Team raadt u echter aan uw DPF te laten controleren als u een van de volgende problemen ondervindt:

  • Verlies van motorvermogen (versmachting, afslaan, …)
  • Waarschuwingslampje roetfilter of motorlampje op uw dashboard
  • Overmatig brandstofverbruik

Als u een van deze storingen ondervindt of als uw motor in beschermmodus gaat, wacht dan niet langer en laat uw voertuig controleren door een professional in de sector om onomkeerbare schade aan uw motor te voorkomen!

Wat zijn de gevolgen voor de geldigheid van uw technische inspectie?

Uw motor stoot:

  • minder dan 250.000 deeltjes per cm3: u krijgt een groene kaart voor dit testpunt
  • tussen 250.000 en 1 miljoen deeltjes per cm3: u krijgt een waarschuwing en moet mogelijk corrigerende maatregelen nemen, afhankelijk van de ernst van de waarschuwing
  • meer dan 1 miljoen deeltjes per cm3: u krijgt een rode kaart en de storing moet worden gerepareerd (of de DPF moet worden vervangen). Een heraanbieding van het voertuig is verplicht en moet binnen 3 maanden en in hetzelfde technisch controlecentrum
Adobestock 520537053

Waarom is de roetfiltertest toegevoegd aan de technische controle?

Luchtverontreiniging door het vrijkomen van fijne deeltjes uit voertuigen met verbrandingsmotor is de oorzaak van vele ziekten, aandoeningen van de luchtwegen en hart- en vaatproblemen. In België is naar schatting 12% van de sterfgevallen (ongeveer 9.300) toe te schrijven aan milieuvervuiling.

Deze nieuwe maatregel inzake technische controles past in de Europese verbintenissen van België om de uitstoot van NOx (stikstofoxide) tegen 2030 te verminderen.

Een bezoek aan het technisch controlecentrum op komst? Vergeet niet de toestand van uw roetfilter, evenals de andere controlepunten, te laten controleren door een vakman uit de sector om een groene kaart te verkrijgen!