Gratis nummer
0800 93 500
Ma tot vrij - 8u tot 17u30

Banden vervangen? Q Team staat je je bij!

Wist je dat de Belgische automobilist gemiddeld 41 515 kilometer met zijn banden rijdt? Dat is 1000 kilometer meer dan het Europese gemiddelde. Italianen vervangen hun banden het snelste, na 38 000 kilometer. Spaanse en Portugese bestuurders zijn dan weer het zuinigst op hun banden en vervangen ze pas na ongeveer 42 500 kilometer. In deze blogpost gaan we dieper in op de levensduur van banden!

Hoe lang gaat een band mee? 

Hoe lang banden meegaan, is afhankelijk van verschillende factoren zoals onder andere je rijstijl en het klimaat. Banden die regelmatig gecontroleerd worden, gaan alvast langer mee dan banden die niet regelmatig gecontroleerd worden.

De juiste rijstijl voor elk type band

 Zomerbanden, winterbanden en vierseizoenenbanden hebben elk hun eigen specificaties die ze geschikt maken voor bepaalde omstandigheden. Ook je rijstijl heeft een invloed op de meest geschikte band voor jou. Over het algemeen gelden volgende richtlijnen:

Zomerbanden

Wanneer je meer dan zesduizend kilometer per jaar rijdt op verschillende wegdekken of vooral in een stadsomgeving, zijn zomerbanden een geschikte keuze. Ook wanneer je een iets vlottere rijstijl hebt, kies je beter voor zomerbanden.

Winterbanden

Zodra de temperatuur onder de 7° Celsius duikt, is het nuttig om winterbanden op te leggen. Ze zijn niet alleen geschikt voor rijden in de sneeuw, maar bieden ook meer voordelen bij regen en koude.

Vierseizoenenbanden

Rij jij anders het hele jaar door op zomer- of winterbanden en heb je een kalme rijstijl? Dan schakel je best over op vierseizoenenbanden. Dit type band is ook ideaal voor stadsverkeer en biedt het hele jaar door matige tot optimale prestaties.

Het effect van het klimaat op je banden

Naast rijstijl heeft ook het klimaat een invloed op je banden. Zo zijn vierseizoenenbanden geschikt voor een gematigd klimaat, terwijl zomerbanden – zoals de naam al doet vermoeden – het beste presteren in een warmer klimaat. Winterbanden presteren dan weer beter in een koud klimaat. Over welke band je best kiest, schreven we eerder al een uitgebreide blog.

Over bandenleeftijd: Wat is een DOT code?

De meeste banden zijn voorzien van een DOT code. DOT staat voor Department Of Transportation en geeft informatie over de leeftijd van een band. Bij banden, geproduceerd na 2000, bestaat de code uit 4 cijfers.

 De eerste twee cijfers vertellen in welke week de band werd gemaakt. De laatste twee cijfers verklappen in welk jaar hij werd geproduceerd. Als er op jouw band bijvoorbeeld 2711 staat, is die band geproduceerd in de 27e week van het jaar 2011. Zo weet je de leeftijd van je banden!

Kenmerken van slijtage

Aan de hand van volgende kenmerken kan je slijtage eenvoudig zelf herkennen.

Profieldiepte

De wettelijke minimale profieldiepte van een band mag niet minder zijn dan 1,6 mm. Bij een profieldiepte van minder dan 2,5 mm wordt geadviseerd om de band te vervangen. Elke band is voorzien van een slijtage indicator in de hoofdgroeven. Dat is een stukje rubber van 1,6 mm en aan de hand daarvan kan je controleren of je band al dan niet versleten is.

Een ongelijkmatig of abnormaal slijtagepatroon

Bij een ongelijkmatige slijtage is de profieldiepte verschillend op verschillende delen van een band. Wanneer de slijtage vooral aan één zijde van de band groter is dan de andere zijde, laat je best de uitlijning van je voertuig controleren. 

Als de profieldiepte in het midden sterk verminderd is ten opzichte van de zijkanten, duidt dat op een te hoge bandenspanning. Je laat dus ook best regelmatig de bandenspanning controleren.

Scheuren en barsten

Een band staat continu onder druk en moeten wrijving trotseren. Al deze elementen tasten het rubber van banden aan waardoor scheuren of barsten kunnen ontstaan. Oppervlakkige scheuren brengen je veiligheid niet direct in het gedrang, maar toch is het nuttig om bij een specialist langs te gaan wanneer je scheuren of barsten in je banden ontdekt. 

Twijfel je of je banden aan vervanging toe zijn? Kom langs bij een Q Team bandencentrale. Je vindt het dichtstbijzijnde service center hier!

Conclusie

Er is geen eenduidig antwoord te geven op de vraag wanneer je best je banden vervangt. Hoe lang je banden meegaan, is afhankelijk van heel wat verschillende factoren. Bij een regelmatige controle van de banden op bovenstaande kenmerken, zal je tijdig kunnen ingrijpen wanneer de eerste symptomen van slijtage zich voordoen.