Gratis nummer
0800 93 500
Ma tot vrij - 8u tot 17u30

Spanning ten top! Die langverwachte skivakantie nadert met rasse schreden en voor het eerst rij je zelf naar je bestemming. Je ziet het al helemaal voor je: besneeuwde bergen, glinsterende pistes en uren op de latten. Voor het zover is, moet je nog enkele praktische zaken regelen. Bovenaan op je checklist? Sneeuwkettingen! Van horen zeggen, neem je die best mee. Maar eerlijk is eerlijk, eigenlijk weet je er bitter weinig over. Tot nu!

In dit blogartikel spijkeren we je kennis over sneeuwkettingen bij en leggen we je ook enkele alternatieven voor. Laat het leesplezier beginnen!

Wat zijn sneeuwkettingen?

Een sneeuwketting is een hulpmiddel dat wordt aangebracht rond de banden van auto’s en andere motorvoertuigen. Je gebruikt ze om betere grip te krijgen op besneeuwde wegen. We maken een onderscheid tussen twee soorten sneeuwkettingen: een manuele spanner en een automatische spanner.

Manuele spanner

Een manuele spanner is een klassieke sneeuwketting die je rond een autoband aanbrengt. De montage vraagt best wat oefening en behendigheid. Wacht dus niet tot je op de Tiroolse hoogvlaktes staat om ze uit te testen, maar neem thuis al eens rustig de tijd om de gebruiksaanwijzing te lezen en toe te passen. Het voordeel van een manuele spanner ligt voornamelijk in de prijs. Het is dan wel een voordelige optie om veilig de baan op te gaan, maar reken wel dat je deze sneeuwketting zo nu en dan manueel moet aanspannen als je onderweg bent.  

Automatische spanner

Een automatische spanner is - in tegenstelling tot een manuele spanner - praktisch en gebruiksvriendelijk. In minder dan één minuut kun je ze monteren. Bovendien beschikken ze over een innovatief systeem, waardoor ze automatisch de spanning regelen. Je moet dus niet stoppen om ze aan te spannen eens je op de baan bent. Het nadeel van dit type sneeuwketting is het prijskaartje. Weeg dus de pro’s en contra’s af voordat je een beslissing maakt.

Zijn sneeuwkettingen verplicht?

Eens kijken of sneeuwkettingen daadwerkelijk verplicht zijn op je skibestemming. Voordat we die vraag beantwoorden, maken we nog een belangrijke kanttekening. Als je naar koudere oorden trekt, rust je je wagen uit met winterbanden. Dat is hoe dan ook aan te raden zodra de temperatuur onder 7°C duikt. Maar wanneer voeg je dan sneeuwkettingen toe?

In landen als Duitsland, Frankrijk, Italië, Oostenrijk en Zwitserland zijn sneeuwkettingen enkel verplicht als er een blauw rechthoekig verkeersbord staat, waarop een band met ketting is afgebeeld. Zo’n verkeersbord zul je enkel opmerken op besneeuwde bergwegen en niet op autosnelwegen. De maximumsnelheid met sneeuwkettingen bedraagt echter 50 km/h. Of je sneeuwkettingen daadwerkelijk nodig hebt, kun je dus moeilijk voorspellen. Neem ze altijd mee. Dan kom je voor geen verrassingen te staan.

Alternatieven

Ben je op zoek naar een alternatief voor sneeuwkettingen? Dan zijn er twee bijkomende opties: sneeuwsokken en sneeuwklauwen.

Sneeuwsokken

Sneeuwsokken bestaan uit een waterdoorlatende hoes van stof. Je kunt ze snel en eenvoudig over een autoband trekken. Het grote voordeel is dat ze je velgen en koetswerk mooi in tact houden, waar metalen sneeuwkettingen wel eens voor beschadiging kunnen zorgen. Het nadeel is dan weer dat ze best wat onderhoud vragen. Na elk gebruik moet je ze schoonmaken en zorgvuldig drogen. Bovendien zijn sneeuwsokken slechts een tijdelijke oplossing, want ze zijn erg kwetsbaar en verslijten makkelijk.

Sneeuwklauwen

Sneeuwklauwen of spiders zijn platen op basis van kunststof. Je bevestigt zo’n exemplaar centraal op je velg. Van daaruit lopen zogenaamde klauwen over je velgen tot een gedeelte op het loopvlak van je autoband. Sneeuwklauwen zorgen voor extra grip op de weg, net zoals sneeuwkettingen. Ze zijn veruit het handigste systeem om aan te brengen, maar tegelijk ook de duurste oplossing. 

Conclusie

Lang verhaal kort: sneeuwkettingen zijn enkel verplicht op winterse bestemmingen als er een welbepaald verkeersbord staat. Daarom leg je ze best in de koffer als je vertrekt, uit voorzorg.

Sneeuwkettingen zijn er in alle maten en soorten. Wie niet zo een handige harry is, kiest best voor een automatische spanner of alternatieven als sneeuwsokken of -klauwen. Elke optie kent zijn voor- en nadelen, dus informeer je goed voordat je een beslissing neemt. Voor advies kun je altijd langsgaan bij je dichtstbijzijnde Q team bandencentrale. Onze experts geven je graag tekst en uitleg bij sneeuwkettingen of alternatieven op maat. Goeie reis!