Voorkomen is beter dan genezen!

Om uw veiligheid op de weg te garanderen, is het belangrijk dat u de algemene staat van uw banden regelmatig controleert. We vergeten vaak dat banden het enige contactpunt met de weg zijn! Zorg dus goed voor hen.

Hieronder vindt u een overzicht van de controlepunten die gemakkelijk door uzelf of met de hulp van een deskundige uit de sector kunnen worden nagekeken.

Twijfelt u aan de conditie van uw banden? Maak een afspraak met een van onze QTeam experts, die een volledige en grondige inspectie zal uitvoeren.

1. Controleer uw bandenspanning ten minste eenmaal per maand

Een band is nooit 100% luchtdicht en verliest regelmatig lucht (via het rubber, het ventiel en de velgrand).

Correct opgepompte banden zijn zuiniger, comfortabeler, maar ook milieuvriendelijker.

Lage bandendruk

Rijden met banden die niet voldoende druk hebben (onderdruk) veroorzaakt slijtage aan de zijkanten. Uw band even bijpompen lost het probleem zo weer op. 

Hoge bandendruk

Rijden met overdruk veroorzaakt een snellere slijtage van het loopvlak. Ook dit kan u zelf verhelpen door de druk van uw banden af te stellen aan een tankstation.

U kan hiervoor natuurlijk ook steeds terecht bij uw QTeam service center in uw buurt.

2. Let op de uitlijning van uw banden

Het uitlijnen van banden, ook wel eens parallellisme genoemd, bestaat uit het afstellen van de verschillende hellingshoeken van uw wielen (bv. opening, toespoor, camber, caster, enz.) overeenkomstig de aanbevelingen van uw autofabrikant. Uitlijnen heeft een directe invloed op uw rijcomfort, de rijprestaties van uw voertuig en ook op uw portemonnee.

Vergeet de band van uw reservewiel niet!

Ligt uw reservewiel met krik en sleutel in de kofferbak? Goed, dan kunt u verder als u lek rijdt. Zolang u niet vergeet ook de druk van de band van uw reservewiel op peil te houden!

     

3. Zorg voor uw banden en laat ze herstellen

Om uw banden zo lang mogelijk te behouden, raden wij u aan ze regelmatig te onderhouden. Zoals vermeld in punt 1, controleer de druk elke maand. Dit onderhoud kan onder meer dagelijks worden uitgevoerd door een preventieve visuele controle. Inspecteer visueel de flanken (op raspsporen, inkervingen of zwellingen) en het loopvlak (op insnijdingen, metalen voorwerpen, zichtbare lagen, enz...). Zo kunt u eventuele anomalieën of schade aan uw banden opsporen en het ergste voorkomen.

  

4. Laat uw banden balanceren

Het balanceren van banden is het proces van het gelijkmatig verdelen van de massa's (onbalansen) rond de draaias van het wiel. Onjuiste uitbalancering kan leiden tot ongemak (trillingen in het stuur), gevolgen hebben voor uw wegligging en ook voortijdige slijtage van uw voertuig veroorzaken (bv. kogelgewrichten).