Kom langs bij een QTeam Service Center
Maak een afspraak
Kies en bestel uw banden online
Waar vind ik mijn bandenmaat?


Heeft u banden nodig voor uw 4x4 of SUV? Het avontuur begint bij QTeam!

Allereerst moet u een SUV niet verwarren met een 4x4.

In feite is een SUV (of Sport Utility Vehicle) een verhoogd voertuig met een stoere uitstraling dat in de eerste plaats is ontworpen om op asfaltwegen te rijden en tegelijk comfort en veiligheid te bieden.

Als gevolg daarvan hebben de meeste SUV's alleen tweewielaandrijving (of 4x2, met 4x4-transmissie vaak als optie verkrijgbaar). Afhankelijk van het type SUV en zijn specifieke kenmerken kan er echter mee op onverharde weg worden gereden, op voorwaarde dat hij is uitgerust met geschikte banden.

Een 4x4 is, zoals de naam al zegt, een voertuig met vierwielaandrijving, dat ontworpen is om op alle soorten terrein te rijden en dat bijzonder geschikt is voor “off road” gebruik. Met zijn vierwielaandrijving en veelzijdig gedrag is de 4x4, mits voorzien van de juiste banden, uw beste bondgenoot om kortere weg te nemen en buiten de begane wegen te treden".

Het spreekt vanzelf dat deze verschillen in profiel en gebruik tot uiting moeten komen in uw bandenkeuze. Uw QTeam expert stelt zijn vaardigheden tot uw dienst om u de keuze te bieden die bij u past !

4x4 banden

Wegbanden of off-roadbanden, welke categorie moet ik kiezen ?

Om uw SUV- of 4x4-banden correct te kiezen, is het belangrijk en noodzakelijk om het gebruik dat u ervan wenst te maken te analyseren. Gaat u voornamelijk in stedelijk gebied rijden? Moet je in de winter naar de bergen? Rijdt u in de bossen, over rotsachtige paden en in modderig terrein op zoek naar sensatie? Hier de hoofdcategorieën voor de meest frequente toepassingen :

  • 100% weg of 90/10 : deze banden worden gebruikt op de meeste SUV's of 4x4's in de stad dei op asfaltwegen rijden. Hun doeltreffendheid in het terrein zal echter beperkt blijven. Er zullen afgeleiden zijn in zomer-, winter- of 4-seizoenenprofiel.

  • De 60/40 : dit zijn banden voor gemengd gebruik, met een A/T (All-Terrain) profiel. Ze zijn de ideale keuze als u geen compromis wilt sluiten tussen de weg en off-road.

  • De 30/70 : deze banden zijn meer "off-road" georiënteerd en worden gekenmerkt door een MUD (Mud-Terrain) blokprofiel. In moeilijke omstandigheden, zoals op modderige ondergrond of op bijzonder rotsachtig terrein, kunnen zij met hun noppen obstakels het hoofd bieden en zijn beter bestand tegen aanslagen van het terrein en het risico van perforatie (oncomfortabel en met bescheiden prestaties op de weg). 

  • 100% off-road : deze banden zijn ontworpen om de meest extreme omstandigheden of zeer geaccidenteerde wegen te overwinnen. Versterkt met grote blokken rubber, en meer profieldiepte, zullen zij zich in hun sas voelen bij het trotseren van de moeilijkste pistes en rotsachtig (zeer oncomfortabel en met zeer bescheiden prestaties op de weg, lage snelheidsindex).

Voor bandenprofielen van het type "off-road" raadt uw QTeam expert aan om daarnaast een set 100% wegbanden aan te schaffen.

Om veilig “off-road” te rijden moet u ten slotte de bandenspanning aanpassen aan het terrein dat u wilt berijden. Bijvoorbeeld, de druk verminderen om de voetafdruk van het rollend oppervlak te vergroten (flotatie) op zand en de buiging van de flanken voor het klimmen...

QTeam, de partner voor uw "off-road" avonturen !