Kom langs bij een QTeam Service Center
Maak een afspraak
Kies en bestel uw banden online
Waar vind ik mijn bandenmaat?


Wat zijn winterbanden?

In België is één op drie gekochte banden een winterband. Hoewel winterbanden in ons land niet verplicht zijn, worden ze sterk aanbevolen wanneer het weer winters wordt. Ze zijn gemakkelijk te herkennen aan de M+S of 3PMSF markering op de flank en de talrijke lamellen op het loopvlak.

P1817 Q Team Website Grafiek Banden Nl 3

De winterband presteert goed bij temperaturen onder 7 graden Celsius, op droge, natte, besneeuwde of beijzelde wegen. Inderdaad wanneer blootgesteld aan winterse omstandigheden biedt hij op koude en/of besneeuwde wegen:

 • Optimale grip en wegligging
 • Gegarandeerde tractie
 • Een kortere remweg

Boven 7 graden Celsius daarentegen maken het hoge silicagehalte en het specifieke profiel van de winterband deze ongeschikt voor zomerse omstandigheden. Het zachtere rubber zal voortijdig slijten en het zeer uitgesneden profiel (blokken en mobiele lamellen) zal een gebrek aan stijfheid vertonen, waardoor de remafstand langer zal zijn en de wegligging minder nauwkeurig. Door deze vervormingen zal de rolweerstand van een winterband in de zomer veel hoger zijn, wat zal leiden tot een hoger brandstofverbruik en meer geluidsoverlast.

Zoals u ziet kunt u, als u het hele jaar door veilig wilt rijden, het beste een set zomerbanden combineren met een set winterbanden. Als u er echter de voorkeur aan geeft om het hele jaar door maar in één set banden te investeren, raden wij u aan om dit met uw QTeam expert te bespreken en misschien de aanschaf van 3PMSF gecertificeerde all-season banden te overwegen.

 

P1817 Q Team Website Remafstand V3 Nl

Wanneer moet u uw winterbanden monteren?

Wegens de nogal veranderlijke temperaturen tijdens het tussenseizoen is het niet mogelijk een precieze datum op de kalender vast te prikken. Algemeen wordt echter aangenomen dat winterbanden moeten worden gemonteerd zodra de temperatuur daalt en het daggemiddelde onder 7 graden Celsius ligt.

TIP EXPERT : Een vrij eenvoudig geheugensteuntje om te weten wanneer u uw banden moet monteren, is te verwijzen naar het veranderen van uur:

 

Calendar (1)
 • Overgang naar zomertijd = zomerbanden monteren
 • Overgang naar wintertijd = winterbanden monteren

Kortom, in tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, moet u niet wachten tot de wegen besneeuwd of beijzeld zijn om uw winterbanden te monteren. Wij raden u aan ze in het begin van de herfst te monteren, en uw zomerbanden te monteren vanaf april, om uw mobiliteit te behouden.

Bovendien is in de meeste landen waar aan wintersport wordt gedaan, de wetgeving inzake winterbanden (of 4-seizoenenbanden met 3PMSF-markering) zeer streng en worden deze verplicht gesteld (soms in combinatie met verwijderbare antislipvoorzieningen zoals kettingen/sokken). Dit is het geval in vele buurlanden, waaronder Duitsland, Oostenrijk, Frankrijk, Luxemburg, Italië en Zweden, om er maar enkele te noemen.

TIP EXPERT : Wacht niet te lang met het maken van een afspraak bij het dichtstbijzijnde QTeam Service Center. Oktober en november zijn bijzonder drukke maanden voor de montage van winterbanden en daardoor kan de termijn om een afspraak te hebben langer worden. Wees proactief en maak vroeg een afspraak!

Hoe kiest u uw winterbanden?

Winterbanden kiezen is geen gemakkelijke zaak. Bij de aankoop van nieuwe banden moet immers rekening worden gehouden met uw rijprofiel en tal van technische parameters :

Checklist No Bg
 • Het merk en type van het voertuig
 • Afmetingen en karakteristieken van banden
 • Uw rijgedrag (bijv. soepel, sportief, enz.)
 • Het hoofdgebruik van het voertuig (b.v. in de stad, op het platteland, op de snelweg, in het terrein, in gematigde streken, in alpiene gebieden, enz... )
 • Jaarlijks aantal kilometers

 • Prioritaire verwachtingen (bv. kilometerrendement, rijprecisie, brandstofverbruik, prijs-kwaliteitverhouding, veelzijdigheid, geluidsniveau, enz… )
 • Budget
  ...

De beste band is dus de band die het meest geschikt is voor uw voertuig, uw gebruik en aan uw verwachtingen voldoet.

Bij QTeam hebben we een breed assortiment winterbanden, onderverdeeld in 3 segmenten: Premium, Kwaliteit en Budget.

Uw QTeam expert zal u helpen de juiste keuze te maken door u zijn deskundigheid en advies te geven; hij zal samen met u de meest geschikte oplossing voor uw situatie overwegen en daarbij rekening houden met bijvoorbeeld uw budget, een vakantie of de verkoop van het voertuig.

Zijn winterbanden duurder dan zomerbanden?

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, is er steeds minder verschil tussen de prijs van winter- en zomerbanden.

Bovendien staat de Belgische regelgeving downsizing toe, wat betekent dat u een kleinere maat winterbanden mag monteren dan uw oorspronkelijke zomerbanden. Op voorwaarde natuurlijk dat u zich houdt aan de door de autofabrikant aanbevolen goedgekeurde afmetingen en bijgaande (belastings- en snelheidsindex) voor uw voertuig. Deze informatie kunt u terugvinden in uw voertuigdocumenten of u kunt gewoon uw QTeam expert bezoeken voor informatie!

Door uw zomerbanden afwisselend met uw winterbanden te monteren, zorgt u er bovendien voor dat uw banden in optimale omstandigheden worden gebruikt en vermijdt u dus voortijdige slijtage.

Voeg daarbij de opslag in goede omstandigheden (zie bandenhotel QTeam) en uw banden gaan langer mee!

Waar slaat u uw zomer-/winterbanden buiten het seizoen op?

Opslag in slechte omstandigheden kan leiden tot voortijdige beschadiging van uw banden (droog rubber, kromme hielen, verontreiniging met koolwaterstof, enz.) Om onaangename verrassingen te voorkomen, kan QTeam uw verschillende bandensets opslaan in zijn "bandenhotel" (opslagdienst op maat) en u bij het maken van een afspraak meedelen of het al dan niet nodig is nieuwe banden aan te schaffen.

 

 

Onderhoud Banden