De stille band: wanneer stilte je beste muziek wordt

Wist u dat het afrolgeluid van banden 60% uitmaakt van het totale waargenomen geluid bij een elektrisch voertuig?

De stille band is een band met akoestische technologie die het geluidsniveau, en dus het lawaai, in de passagiersruimte van uw voertuig vermindert, ongeacht het wegdek. Silent banden hebben een laag technologisch schuim die over het gehele binnenoppervlak van het loopvlak is gelijmd.

Het schuim absorbeert het geluid en vermindert het, afhankelijk van het type voertuig en de snelheid ervan, met maximaal 9 dB (een vermindering met ongeveer 20%) zonder de rijprestaties te beïnvloeden.

P1817 Q Team Website Icon Silent Tires 01

Wat zijn de voordelen om uw voertuig uit te rusten met stille banden?

  • Reductie van geluid in uw voertuig op elk type ondergrond en in alle weersomstandigheden
  • Stil in alle weersomstandigheden
  • Geen invloed op uw rijprestaties of die van uw voertuig
  • Geen wijziging van de oorspronkelijke kwaliteiten van de band (kilometerrendement, belastings- of snelheidsindex)
  • Geen speciale montage- of opslagvereisten in vergelijking met standaardbanden

Het Europese bandenetiket: een hulpmiddel om het te begrijpen

Met het oog op meer transparantie voor de consument heeft de Europese Unie op 1 mei 2021 een nieuw Europees bandenlabel ingevoerd. De informatie die door de Europese bandenetikettering wordt verstrekt, is veeleisender dan vroeger en helpt de consumenten om beter geïnformeerde keuzes te maken op basis van vijf belangrijke parameters voor het vergelijken van de prestaties van banden (brandstofefficiëntie, veiligheid, akoestisch comfort, tractie in de winter) :

  1. Rolweerstand en dus brandstofefficiëntie
  2. Remmen op nat wegdek
  3. Extern rolgeluid
  4. Grip in extreme sneeuwomstandigheden (alpensymbool voorgesteld door een sneeuwvlok op een achtergrond van een berg met 3 pieken)
  5. Grip in extreem ijzige omstandigheden (berg met ijs)

Deze vijf parameters worden geëvalueerd en gecontroleerd aan de hand van gestandaardiseerde tests en kunnen worden geverifieerd door de QR-code te lezen (in de linkerbovenhoek van het etiket), die u naar de databank van de Europese Commissie (EPREL) zal leiden.

Aan de hand van het nieuwe EU-label kunt u bepalen of uw band al dan niet lawaaierig is. Een band met een laag geluidsniveau van 67 tot 71 dB wordt gelabeld met de letter A of B. Anderzijds wordt een band met een geluidsemissie tussen 72 en 77 dB als lawaaierig beschouwd. Merk op dat het externe geluidsniveau dat door een band wordt gegenereerd slechts met 3 dB extra wordt verdubbeld.

Wilt u het akoestische comfort van uw auto verbeteren en uw voertuig uitrusten met stille banden? Aarzel niet om uw Q Team expert om advies te vragen!

 

 

 

 

 

 

 

 

Eu Label Old