Gids voor het aflezen van de maat van een band

Elke band heeft een reeks cijfers op de flank dat de maat, de belastings- en snelheidsindex aangeeft. Uit veiligheids- en prestatieoogpunt is het belangrijk dat de door de voertuigfabrikant of de bandenleverancier aanbevolen maat of maten worden nageleefd.

Uw Q Team expert zal u helpen om de juiste banden voor uw voertuig te vinden.

Hoe leest en begrijpt u de maat van uw banden ? Geen paniek, Q Team zal je stap voor stap begeleiden !

Ga naast een van de voorwielen van uw voertuig staan en volg de aanwijzingen die wij u geven. Herhaal deze handeling naast een van de achterwielen van uw voertuig. Sommige voertuigen zijn standaard uitgerust met verschillende afmetingen aan de voor- en achterzijde. Het is van essentieel belang deze specifieke combinatie te respecteren wanneer u uw banden vervangt.

 

 

Bandenmaat

Voorbeeld van bandenmaat: 195/65R15 91H

  • 195 is de breedte van de band. Dit is de maat, uitgedrukt in millimeter, van de binnenzijde tot de buitenzijde van het loopvlak of, van bovenaf gezien, de maximumbreedte van het loopvlak

  • 65 is de hoogte van de band. Die wordt uitgedrukt in percentages, en is de verhouding tussen de hoogte van de flank en de breedte van de band. In ons voorbeeld betekent 65 een flankhoogte gelijk aan 65% van de breedte van 195 mm (van opzij gezien wordt de flankhoogte uitgedrukt in %)

  • R = radiaal. Het verwijst naar de structuur van de band en meer bepaald naar de schikking van de karkaslagen (radiaal versus diagonaal, uitgevonden door Michelin in 1946)

  • 15 komt overeen met de binnendiameter van de band of de velg, uitgedrukt in duim (1 duim = 2,54 cm). Hier hebben we het over een 15 duim band (van opzij gezien is dit de diameter van het centraal gat van het wiel, uitgedrukt in inches). Daarom heeft de band een velg met een diameter van 15 duim nodig

  • 91 staat voor de belastingsindex, die wordt uitgedrukt als een numerieke code. Het geeft de maximale belasting aan die de band kan dragen bij de maximale snelheid waarvoor hij ontworpen is (zie snelheidsindex). De maximale belastingsindex van de band vermenigvuldigd met 2 moet groter zijn dan de maximale totale asbelasting van uw voertuig. Als de belasting de belastingsindex overschrijdt, kan de band gewoon ontploffen

    Om de waarde van de belastingsindex te kennen, die in kg wordt uitgedrukt, moet u de onderstaande tabel raadplegen. In ons geval komt 91 overeen met een maximale belasting van 615 kg per band

P1817 Q Team Website Bandenmaten V1
  • V is de snelheidsindex. Het wordt uitgedrukt in een letter en geeft de maximumsnelheid aan waarbij de band kan worden gebruikt.

    De waarde van de snelheidsindex, die wordt uitgedrukt in kilometer per uur, vindt u in onderstaande tabel. In ons geval komt V overeen met een maximumsnelheid van 210 km/u. Als de door de fabrikant aanbevolen maximumsnelheid wordt overschreden, kan de band gewoon ontploffen.
P1817 Q Team Website Bandenmaten V2

Heeft u nog een vraag over de maat van uw banden? Aarzel niet om contact op te nemen met uw Q Team expert of om een van onze centra te bezoeken.