Ecologische en economische banden? Hoe u uw impact op het milieu actief kunt verminderen

Het milieu en de ecologische overgang zijn voor ons allen belangrijke bezorgdheden. Daarom steken de automobielsector en de bandenfabrikanten veel energie in onderzoek en ontwikkeling om nieuwe bandengamma's te produceren die "groener" en zuiniger zijn, maar even doeltreffend blijven voor hun gebruikers.

Wat is een groene band?

Een groene band is een band met een lagere rolweerstand, d.w.z. dat hij veel minder energie verbruikt. Daardoor verbruikt een groene band minder brandstof dan een gewone band en vermindert hij uw CO2-uitstoot aanzienlijk.

Om dit te bereiken, vermindert de fabrikant de massa van de band aanzienlijk en integreert hij een specifiek materiaal, silica, in de samenstelling van het loopvlak (het deel dat in contact komt met de weg). Dit alles zonder de kwaliteiten qua grip of slijtage van de band te veranderen.

Het Europese bandenetiket: een hulpmiddel om het te begrijpen

Met het oog op meer transparantie voor de consument heeft de Europese Unie op 1 mei 2021 een nieuw Europees bandenlabel ingevoerd. De informatie die door de Europese bandenetikettering wordt verstrekt, is veeleisender dan vroeger en helpt de consumenten om beter geïnformeerde keuzes te maken op basis van vijf belangrijke parameters voor het vergelijken van de prestaties van banden (brandstofefficiëntie, veiligheid, akoestisch comfort, tractie in de winter) :

  1. Rolweerstand en dus brandstofefficiëntie
  2. Remmen op nat wegdek
  3. Extern rolgeluid
  4. Grip in extreme sneeuwomstandigheden (alpensymbool voorgesteld door een sneeuwvlok op een achtergrond van een berg met 3 pieken)
  5. Grip in extreem ijzige omstandigheden (berg met ijs)

Deze vijf parameters worden geëvalueerd en gecontroleerd aan de hand van gestandaardiseerde tests en kunnen worden geverifieerd door de QR-code te lezen (in de linkerbovenhoek van het etiket), die u naar de databank van de Europese Commissie (EPREL) zal leiden.

Aan de hand van het nieuwe EU-label kunt u bepalen of uw band al dan niet beter is voor het milieu en voordeliger voor uw portemonnee. De meeste groene banden hebben een A- of B-waardering voor rolweerstand.

Hoe herken je een groene band?

Groene bandenreeksen zijn gemakkelijk te herkennen aan de woorden "Eco", "Green X", "Ecopia" of "Green Performance".

Wilt u de sprong wagen en uw voertuig ermee uitrusten? Aarzel niet om uw Q Team expert om advies te vragen !

Eu Label Old