Kom langs bij een QTeam Service Center
Maak een afspraak
Kies en bestel uw banden online
Waar vind ik mijn bandenmaat?


Wat zijn zomerbanden?

In België is de zomerband de populairste band met 60% van de verkochte banden op onze markt. In het algemeen worden zomerbanden standaard gemonteerd op nieuwe en gebruikte voertuigen.

P1817 Q Team Website Grafiek Banden Nl 1

De zomerband levert zijn beste prestaties bij temperaturen van 7 graden Celsius en meer, op droog of nat wegdek:

 • Optimale grip en wegligging
 • Lage rolweerstand voor lager brandstofverbruik
 • Kortere remweg
 • Lager geluidsniveau (binnen en buiten de passagiersruimte)

Onder de 7 graden Celsius daarentegen maken de structuur en het profiel van de zomerband hem ongeschikt voor winterse omstandigheden. Bij koud weer, wordt het rubber stugger en verliest het grip, terwijl het profiel, dat slechts weinig inkepingen heeft en geen lamellen, geen grip meer kan vinden en de sneeuw niet goed kan afvoeren.

Om het hele jaar door veilig te rijden, kunt u daarom het beste een set zomerbanden combineren met een set winterbanden. Geeft u er echter de voorkeur aan om het hele jaar door in slechts één set banden te investeren, dan raden wij u aan om dit met uw QTeam expert te bespreken en misschien de aanschaf van 3PMSF gecertificeerde all-season banden te overwegen.

P1817 Q Team Website Remafstand V3 Nl

Uw QTeam expert zal u helpen de juiste keuze te maken door u te voorzien van zijn deskundigheid en advies. Hij of zij zal samen met u zoeken naar de meest geschikte oplossing voor uw situatie, rekening houdend met bijvoorbeeld uw budget, een vakantie of de verkoop van uw voertuig.

Wanneer uw zomerbanden monteren?

Wegens de nogal veranderlijke temperaturen tijdens het tussenseizoen is het niet mogelijk een specifieke datum op de kalender vast te spelden. Algemeen wordt echter aanvaard dat zomerbanden moeten worden gemonteerd zodra de warmere temperaturen zij ingetreden en het daggemiddelde boven 7 graden Celsius ligt.

Calendar (1)

TIP EXPERT : Een vrij eenvoudig geheugensteuntje om te weten wanneer u uw banden moet monteren, is te verwijzen naar het veranderen van uur :

 • Overgang naar zomertijd = zomerbanden monteren
 • Overgang naar wintertijd = winterbanden monteren

Kortom, wij raden u aan uw zomerbanden te monteren aan het begin van de lente en er mee te rijden tot het einde van de zomer, en uw winterbanden te monteren vanaf oktober en ermee te rijden tot de eerste temperatuurstijgingen eind maart, begin april.

Hoe kiest u uw zomerbanden?

Zomerbanden kiezen is geen gemakkelijke taak. Bij de keuze van nieuwe banden moet namelijk rekening worden gehouden met uw rijprofiel en met talrijke technische parameters :

Checklist No Bg
 • Merk en type van het voertuig
 • Afmetingen en karakteristieken van de banden
 • Het soort rijgedrag (bijv.soepel, sportief, enz…)
 • Het hoofdgebruikvan het voertuig (b.v. in de stad, op het platteland, op de snelweg, in het terrein, in gematigde streken, in de Alpen, enz...)
 • Jaarlijks aantal kilometers

 • Prioritaire verwachtingen (bv. kilometerrendement, rijprecisie, brandstofverbruik, prijs-kwaliteitverhouding, veelzijdigheid, geluidsniveau, enz.)
 • Het budget
  ...

De beste band is dus de band die het meest geschikt is voor uw voertuig, uw gebruik en aan uw verwachtingen voldoet.

Bij QTeam beschikken we over een breed gamma zomerbanden, onderverdeeld in 3 segmenten: Premium, Kwaliteit en Budget.

Waar slaat u uw zomer-/winterbanden buiten het seizoen op ?

Opslag in slechte omstandigheden kan leiden tot voortijdige beschadiging van uw banden (droog rubber, kromme hielen, verontreiniging met koolwaterstof, enz…) Om onaangename verrassingen te vermijden, kan QTeam uw verschillende bandensets opslaan in zijn "bandenhotel" (opslagdienst op maat) en u bij het maken van een afspraak meedelen of het al dan niet nodig is nieuwe banden aan te schaffen als deze versleten zijn.

      

Onderhoud Banden