Gratis nummer
0800 93 500
Ma tot vrij - 8u tot 17u30

Velgen: Aluminium of staal?

Er bestaan twee soorten velgen: velgen in aluminium (vooral bekend als alu velgen of ook lichtmetalen velgen) en velgen in staal. Maar wat is precies het verschil tussen de twee? Moet u de voorkeur geven aan alu velgen of aan stalen velgen? Wat zijn de voor- en nadelen van die twee modellen? Laten we dat eens onder de loep nemen.

Stalen velgen

Stalen velgen zijn ideaal om te gebruiken in combinatie met winterbanden. In de winter geven ze een optimale veiligheid en het grootste rijcomfort.

Perfect voor winterbanden

De meeste voertuigen op de weg zijn uitgerust met stalen velgen. Dat model wordt automatisch gemonteerd op het merendeel van de auto’s en het is ook het best aangepast aan winterse omstandigheden. Stalen velgen zijn steviger en bestendiger. Ze bieden de meeste weerstand tegen de bijtende aanvallen van het zout dat ’s winters op de wegen wordt gestrooid en tegen barre weersomstandigheden. Stalen velgen zijn ook zwaarder, waardoor uw banden minder snel beginnen te glijden op sneeuw of ijs. Als u gekozen hebt voor aluminium velgen, kan u toch zonder probleem uw winterbanden op stalen velgen laten monteren. Op die manier zorgt u ervoor dat u zo veilig mogelijk op de weg komt en geeft u uzelf een maximaal rijcomfort.

Gemakkelijk te onderhouden

Stalen velgen hebben minder onderhoud nodig dan alu velgen. Ze zijn bestendiger, minder breekbaar en minder gevoelig voor krassen dan aluminium velgen. Stalen velgen gaan ook langer mee dan aluminium velgen. Omdat ze uit metaal bestaan, zijn ze anderzijds wel vatbaar voor roest en corrosie. Gelukkig kan u roestvlekken gemakkelijk verwijderen met schuurpapier. Het is ook mogelijk om uw velgen te beschermen met een laagje vernis. Voor de rest volstaat het om ze nu en dan schoon te spuiten met een hogedrukreiniger.

Goedkoper

Stalen velgen zijn minder duur dan aluminium velgen. Door stalen velgen te kiezen, doet u uw portemonnee dus ook een plezier.

Aluminium velgen

Beter voor je banden

Aluminium velgen vragen een beetje meer onderhoud, maar ze zijn beter bestand tegen roest en corrosie. Concreet betekent het dat u uw banden langer kan gebruiken. Met aluminium velgen kan u uw remmen bovendien beter laten afkoelen en blaast u het stof gemakkelijker weg.

Eleganter en esthetischer design

Stalen velgen zijn steviger maar aluminium velgen kan u probleemloos op maat en naar eigen smaak laten ontwerpen. Aluminium velgen zijn dan ook een stuk esthetischer dan een stalen velg met een wieldop erop. Lichtmetalen velgen zijn verkrijgbaar in vormen die meer bewerkt zijn en een fraaier design hebben. U vindt gegarandeerd een model dat aansluit bij uw smaak, terwijl u uzelf met een stalen velg tevreden moet stellen met de standaardlook.

Conclusie

Moet u aluminium of stalen velgen kiezen? De keuze ligt niet voor de hand en beide hebben voor- en nadelen. Als uw budget eerder beperkt is, gaat u beter voor stalen velgen, want die gaan langer mee en zijn beduidend goedkoper. Als u veel belang hecht aan esthetiek en stijl, en als u bereid bent om daar wat meer voor op tafel te leggen, zijn aluminium velgen iets voor u. Het is uiteraard ook mogelijk om geen keuze te maken en uw gewone banden op mooie aluminium velgen te monteren en uw winterbanden op stevige stalen velgen.