Gratis nummer
0800 93 500
Ma tot vrij - 8u tot 17u30

Auto’s zijn tegenwoordig steeds betrouwbaarder. Toch zal de kans dat u pech krijgt nooit helemaal verdwijnen. Is er iets vervelender dan niet kunnen vertrekken omdat de auto niet wil starten? We geven u graag enkele tips mee die goed van pas zullen komen. Met name tijdens de winter, het hoogseizoen voor alle mogelijke soorten pech.

Help! Mijn auto start niet!

Uw auto start niet? Daar kunnen verschillende redenen voor bestaan. Het vaakst voorkomende probleem is een defecte batterij, maar het kan ook aan de starter liggen. Om u op weg te helpen, zetten we de courantste oorzaken op een rijtje en stippen we aan hoe u die kunt vermijden.

Is de batterij van uw auto plat?

Uw wagen maakt een tikkend geluid als u hem probeert te starten en de motor weigert dienst? Dat wijst doorgaans op een platte batterij. Leuk is anders, maar eigenlijk is het goed nieuws. Een platte batterij valt namelijk relatief gemakkelijk te verhelpen, zeker als u startkabels in de koffer heeft. Daarmee kunt u probleemloos uw autobatterij weer opladen.

Uw wagen weer starten met startkabels.

Hoe moet u een auto opstarten met behulp van startkabels? Dat is niet zo moeilijk. Toch neemt u best enkele aanbevelingen in acht om elk risico te vermijden. U vindt alle informatie over startkabels in het volgende artikel: https://www.qteam.be/nl/blog/startkabels-autobatterij/

Uw auto start niet maar de lampjes op het dashboard branden allemaal.

Als uw wagen niet wil starten, ligt het niet noodzakelijk aan de batterij. Beginnen de lampjes op het dashboard te branden als u de sleutel omdraait maar weigert uw auto toch te starten? Dan is de kans groot dat er iets scheelt aan de starter. Er zijn verschillende verklaringen mogelijk voor dat defect. Hoe dan ook raden we u aan om contact op te nemen met een pechverhelper of een garagist. Een platte batterij kunt u gemakkelijk zelf oplossen met startkabels en de hulp van iemand die u kent of een andere behulpzame ziel. Voor een probleem met de starter heeft u echter professionele bijstand nodig.

Startproblemen tijdens de winter.

De winter stelt niet alleen de mens maar ook alle soorten mechanica op de proef. Uw auto krijgt het tijdens de wintermaanden zwaar te verduren. Sneeuw, ijs en negatieve temperaturen zijn heel slecht voor de batterij van een auto, net als voor de motor en de banden. Ook pech met de starter komt regelmatiger voor in de winter. De autobatterij is niet alleen geen fan van de kou, ze wordt ook nog eens veel vaker aan het werk gezet tijdens deze periode van het jaar. De koplampen, de mistlampen, de verwarming, uw batterij moet ’s winters in goeie staat zijn. Denk er dus aan om haar te beschermen en vaak genoeg te controleren of ze nog optimaal werkt. Zo vermijdt u dat ze plots leeg is.

Hoe vermijdt u dat uw autobatterij tijdens de winter leegloopt?

Er bestaan verschillende tips om uw autobatterij te beschermen tijdens de winter en ervoor te zorgen dat ze blijft functioneren. De eerste (en de belangrijkste) is om uw auto te beschermen tegen de kou. Als u over de mogelijkheid beschikt om uw wagen ergens binnen te zetten, maak er dan gebruik van. Heeft u geen garage? Zoek dan een plekje waar uw auto zoveel mogelijk beschut is tegen de wind, de kou en slechte weersomstandigheden (langs een muur, onder een boom…). Geef uw wagen ook een onderhoud voordat de winter begint. Een controle van de batterij maakt daar deel van uit. Nog een laatste interessante tip: steek de koplampen aan voordat u probeert om de wagen te starten. Op die manier warmt u de batterij al even op. U wacht daarentegen best met de andere elektrische voorzieningen in uw auto, zoals de verwarming, de ventilatie, de binnenverlichting of de radio tot de motor draait. Dan verbruikt de batterij geen energie voordat de wagen moet starten.

Wat moet u doen als uw wagen niet wil starten?

De winter is een seizoen dat uw auto stevig op de proef stelt. Vooral de batterij krijgt het dan zwaar te verduren. Daarom is de kans dat u af te rekenen krijgt met pech het grootst tijdens de winter. Wat moet u doen als uw auto niet wil starten? Als de batterij plat is, kunt u zich uit de nood helpen met startkabels. U houdt best ook bepaalde regels in het achterhoofd om te vermijden dat de batterij leegloopt. Als alle waarschuwingslampjes op het dashboard beginnen te branden, ligt het probleem misschien aan de starter. In dat geval neemt u best meteen contact op met een specialist.

 

Maak een afspraak