De 'berg'wet in Frankrijk: Met welk type banden kan ik reizen deze winter?

Bent u van plan deze winter in Frankrijk te reizen, maar weet u nog niet wat de “berg”wet van 2022 voor uw voertuig betekent? Wat als een beetje anticipatie u een boete van 135 euro zou besparen?  Hier volgt een samenvatting van wat u moet weten over deze nieuwe verordening.

Adobestock 456995602

Het is belangrijk te weten dat in Europa de voorschriften inzake het gebruik van winterbanden/4-seizoenenbanden of verwijderbare antislipvoorzieningen (kettingen of sokken) van land tot land verschillen. Afhankelijk van het land dat u wilt bezoeken, kunnen winter- of zomerbanden met verwijderbare antislipvoorzieningen verplicht zijn:

  • over een bepaalde periode
  • afhankelijk van de weersomstandigheden en de toestand van de weg
  • met een minimale profieldiepte

Wat zegt de regelgeving hierover in Frankrijk?

Sinds 1 november 2021 verplicht de bergwet alle voertuigen die in één van de 48 betrokken departementen rijden, te voorzien van 3PMSF-gecertificeerde winterbanden of vierseizoenenbanden, of van verwijderbare antislipvoorzieningen zoals kettingen of sokken tijdens de winterperiode. De winterperiode loopt van 1 november tot 31 maart en is elk jaar van toepassing. Alle soorten voertuigen, zonder uitzondering, vallen onder de bergwet: auto's, SUV's, 4x4's, bestelwagens, bedrijfsvoertuigen, campers, bussen, touringcars en vrachtwagens.

Waarom werd deze wet aangenomen?

Het doel van de uitvoering van de bergwet is tweeledig :

  • Enerzijds de prefecten van de 48 betrokken departementen in staat stellen de winteruitrusting te verplichten om de veiligheid van de gebruikers te verbeteren door de risico's van het rijden op besneeuwde of beijzelde wegen te beperken.
  • Anderzijds om het aantal opstoppingen in bergachtige gebieden te beperken die worden veroorzaakt door voertuigen zonder geschikt materieel, die door het versperren van de verkeerswegen tijdens het seizoen aanzienlijke verkeersopstoppingen veroorzaken.

Voor welke departementen geldt dit?

Er is een lijst opgesteld van 48 departementen waarvoor zones van uitrustingverplichting bestaan: 

P1794 Bergen Kaart

Hoe herken je de zones met uitrustingsverplichting?

Nieuwe verkeersborden, de B58 en B59, wijzen weggebruikers op de in- en uitgang van een zone met uitrustingsverplichting tijdens de winterperiode.

P1794 Bergen Verkeersbord

Welke uitrusting moet u kiezen om uw voertuig conform te maken?

Er zijn twee oplossingen: uw voertuig uitrusten met 4 aangepaste banden (winterbanden of 4-seizoenenbanden met 3PMSF-certificaat) of met verwijderbare antislipvoorzieningen (kettingen of sokken).

Winterbanden of 4-seizoenenbanden: Momenteel zijn er twee specifieke markeringen om te bepalen of banden geschikt zijn voor winterse omstandigheden:

  • M+S (Mud and Snow) is een zelfcertificering van de fabrikant die betere prestaties op modderige wegen of in winterse omstandigheden garandeert dan een zomerband. Aangezien deze markering echter geen verband houdt met een prestatietest, wordt zij geleidelijk aan opgegeven ten gunste van de 3PMSF-markering.

OPGELET, VANAF 1 NOVEMBER 2024 MAG ALLEEN DE 3PMSF-MARKERING GELIJKWAARDIG ZIJN AAN DE KETTINGEN!

  • 3PMSF (3 Peak Mountain Snow Flake = logo van een berg met drie pieken en centraal een sneeuwvlok) is het enige wintercertificaat dat een niveau van tractie en grip in extreme sneeuwomstandigheden garandeert. Deze certificering wordt uitgereikt door een onafhankelijk laboratorium dat een reeks gestandaardiseerde tests uitvoert om de prestaties en veiligheidsniveaus in reële omstandigheden te beoordelen.

Deze markering is zowel op winterbanden als op de nieuwe 4-seizoenenbanden aanwezig en wordt geleidelijk de norm in Europa.

  • Kettingen of sokken: de bergwet staat ook het gebruik van metalen kettingen of textielsokken toe. Deze uitrustingen moeten ten minste op de aandrijfwielen van het voertuig worden gemonteerd.
  • Metalen kettingen verdienen de voorkeur bij frequent gebruik en zullen qua grip en wegligging op een besneeuwde of ijzige ondergrond doeltreffender zijn dan textielsokken. Aan de andere kant kan u moeilijkheden ervaren bij de montage ervan indien u er geen ervaring mee heeft. Wij raden u daarom aan te trainen voordat u op vakantie gaat.
  • Textielsokken zijn bedoeld voor occasioneel gebruik. Ze zijn gemakkelijk te monteren, maar zijn op besneeuwd of beijzeld terrein minder effectief dan kettingen of 3PMSF-gecertificeerde banden en hebben een beperkte levensduur.

Onze aanbevelingen

Onder de 7 graden Celsius raadt uw QTeam expert het gebruik aan van winterbanden of 4-seizoenenbanden (all season) met 3PMSF-certificaat, die uw veiligheid (betere grip, kortere remweg, behoud van mobiliteit) en gemoedsrust (financiële sancties, risico op immobilisatie van het voertuig) in winterse omstandigheden garanderen.

Bent u van plan deze winter in Frankrijk te verblijven? Neem de tijd om u te informeren over de wetgeving inzake winterbanden die van kracht is in het departement van uw bestemming en in de departementen/landen waar u onderweg doorheen reist. Bovendien bespaart een aan de winterse omstandigheden aangepaste uitrusting u een boete van 135 euro of zelfs de volledige immobilisatie van uw voertuig en brengt u de veiligheid van uw passagiers niet in gevaar!

Uw QTeam Expert nodigt u uit om voorzichtig te zijn en wenst u een veilige reis!