De voordelen van autobanden voor elektrische wagens

 

Opvallend, onopvallend. Al dan niet in een futuristisch jasje. Voor wie er nog aan twijfelt, de elektrische wagen baant zich geruisloos een weg naar onze Belgische contreien.

Na enkele kinderziektes lijkt deze milieuvriendelijke auto een echte chauffeurslieveling in wording. Met een stijgend rijbereik en toegankelijkheid aan laadpalen houdt niets ons nog tegen om er voluit voor te gaan. Hoog tijd dus om de banden van zo’n elektrische voertuig (EV) eens onder de loep te nemen. Want die wijken wel degelijk af van de standaard autobanden. In dit artikel bespreken we de drie grote verschillen.

Verminderde slijtage

Eerlijk is eerlijk, de elektrische wagen accelereert veel sneller dan een gewone wagen. Stoppen en aanzetten gebeurt dus in een hoger tempo. En dan loert slijtage wel eens om de hoek. Producenten hebben hierop geanticipeerd en hebben elektrische wagens voorzien van speciale EV autobanden. Die zouden zo’n 30% langer meegaan dan gewone banden. Als eerste voordeel kan dat wel tellen.

Lagere rolweerstand

Het rijbereik van een EV was altijd een heikel punt van geduchte tegenstanders. Om de levensduur te verlengen, besloten producenten om de autoband smaller en groter te maken. Daardoor verlaagt de rolweerstand van EV autobanden met maar liefst met 10%. Gevolg? De elektrische motor ondervindt minder weerstand en kan meteen langere afstanden afleggen.  

Milieuvriendelijke prestatie

Een laatste voordeel dat wel eens doorslaggevend zou kunnen zijn … EV autobanden vragen minder energie om te roteren dankzij hun speciale samenstelling. Dat betekent ook dat ze een lagere impact uitoefenen op het milieu. Als u een groenere weg wilt inslaan, u weet wat u te doen staat.

Wanneer maakt u de switch?

Zoals u kunt lezen, de pluspunten van een elektrische wagen laten zich vlotjes opsommen. Wilt u ook de switch maken en meer info verkrijgen over de bijhorende banden? Uw dichtstbijzijnde QTeam bandencentrale loodst u graag naar een milieubewuster alternatief.