Gratis nummer
0800 93 500
Ma tot vrij - 8u tot 17u30

Wist u dat u de CO2-uitstoot van uw auto zelf kunt verminderen en dus minder vervuilen? Het enige wat u moet doen, is uw rijstijl aanpassen en enkele basisregels in gedachten houden. Dat is het principe van ecodriving. We leggen u graag even uit hoe u op een ecologisch en economisch verantwoorde manier moet rijden.

Verminder de CO2-uitstoot van uw wagen. Acht tips voor ecodriving.

Door een paar eenvoudige regels in acht te nemen kunt u de CO2-uitstoot van uw auto al gevoelig doen dalen. Op die manier doet u niet alleen het milieu maar ook uw portemonnee een groot plezier. Ecodriving is namelijk zowel ecologisch als economisch verstandig. Als u verantwoordelijk aan het stuur zit, zal uw wagen minder diesel of benzine verbruiken. U moet minder vaak gaan tanken en houdt dus meer geld over.

1. Versnel rustig en schakel snel genoeg naar een hogere versnelling

De eerste tip hangt vast aan uw rechtervoet. Duw het gaspedaal niet in als een halve gek. Als u langzaam en progressief versnelt, verbruikt u minder brandstof. De tweede tip hangt vast aan uw linkervoet, die u gebruikt om het ontkoppelingspedaal in te drukken en te schakelen. Gun uw motor een beetje rust door het toerental niet te hoog op te drijven vooraleer u naar een hogere versnelling schakelt. Ook die ingreep is voordelig voor uw brandstofverbruik. Rijdt u met een benzinewagen? Schakel dan als u ongeveer 2.500 toeren per minuut bereikt. Met een dieselmotor mag u al hoger schakelen bij 2.000 toeren.

2. Let op uw snelheid

De logica is simpel: hoe sneller u rijdt, hoe meer brandstof uw auto verbruikt en hoe meer CO2 hij uitstoot in de atmosfeer. Door sneller te rijden, vervuilt u niet alleen meer, u wint er ook geen tijd mee. Op de gewestwegen bent u amper 40 seconden sneller op uw bestemming door 100 km/u te rijden in plaats van 90 km/u over een afstand van 10 kilometer. Op de snelweg win je minder dan een minuut door 130 km/u te rijden in plaats van 120 km/u over een afstand van 20 kilometer. Conclusie: het is het niet waard.

3. Rem op de motor

Let op het verkeer en anticipeer. Door voortdurend te versnellen en bruusk te remmen drijft u uw brandstofverbruik op. Een van de principes van ecodriving is dan ook om zo vaak mogelijk op de motor te remmen. Verlaag je snelheid door terug te schakelen in plaats van op het rempedaal te gaan staan.

4. Beperk het gebruik van de airco en de GPS

Het gebruik van uitrusting zoals de airco, de verwarming en zelfs de GPS heeft een grote impact op het verbruik van uw auto. Een verantwoordelijke rijstijl houdt dus ook in dat u niet te veel een beroep doet op instrumenten die veel energie opslorpen. Gebruik ze enkel wanneer het echt nodig is.

5. Maak gebruik van de snelheidsbeperking (cruise control)

De snelheidsbeperking (of cruise control) is uw bondgenoot om op een ecologische en economische manier te rijden. Hij helpt u om een consistente snelheid aan te houden en te vermijden dat u voortdurend versnelt en remt.

6. Laat de motor niet onnodig draaien

De motor van uw auto stoot altijd CO2 uit als hij draait, ook als de wagen niet beweegt. Het is dan ook aangeraden om uw motor stil te leggen als u langer dan 30 seconden stilstaat. Dat kunt u toepassen in verschillende situaties: bij een gesloten spoorwegovergang, als u uw kind opwacht aan school, of als u iemand ophaalt aan het station. In Wallonië is het sinds 1 maart 2019 trouwens strafbaar om uw motor te laten draaien terwijl u stilstaat. U kunt er een milieuboete van 130 euro voor krijgen.

7. Controleer regelmatig uw bandenspanning

Met banden die de juiste spanning hebben, verbruikt u minder brandstof. Uw banden verliezen automatisch spanning als u rijdt. Het is dus aangeraden om de bandenspanning minstens een keer per maand te controleren. Dat is eenvoudig en snel gebeurd, en u kunt het doen bij de meeste pompstations. Nog een simpele manier om een flinke duit te sparen.

8. Zorg ervoor dat uw auto regelmatig onderhouden wordt

Denk eraan om uw wagen op tijd een onderhoud te geven. Als uw garagist de verschillende onderdelen van uw auto controleert, kan hij/zij eventuele problemen die een impact hebben op uw brandstofverbruik opsporen en corrigeren. We herinneren eraan dat u het klein onderhoud best elke 15.000 kilometer of elk jaar laat uitvoeren. Het grote onderhoud gebeurt over het algemeen elke 30.000 kilometer of om de twee jaar. Meer info: https://www.qteam.be/nl/blog/wanneer-onderhoud-auto/

Ecodriving: een beetje bijsturen maakt een groot verschil

U kunt ervoor zorgen dat u minder brandstof verbruikt en dus minder vervuilt door uw rijstijl een beetje aan te passen. De regels waarop u moet letten, zijn simpel en iedereen kan ze toepassen: de bandenspanning in het oog houden, op de motor remmen of snel genoeg schakelen naar een hogere versnelling. Als u de 8 tips voor ecodriving toepast die hierboven beschreven staan, zult u minder verbruiken en minder vervuilen. En het kan u jaarlijks honderden euro besparing opleveren.

 

Maak een afspraak