Gratis nummer
0800 93 500
Ma tot vrij - 8u tot 17u30

Daar sta je dan … in volle spits op de pechstrook met een lekke band. Ramptoeristen flitsen gestaag voorbij, vragende blikken turen naar rechts. De dag was nochtans zo mooi begonnen. Op die ene spijker na.

Vroeg of laat krijgt iedereen er mee te maken: de gevreesde lekke band. Maar wat doe je best in zo’n situatie? Repareren of niet? En hoe dan? In deze blogpost schieten we jou te hulp.

Een lekke band, wat nu gedaan?

De ene lekke band is de andere niet. Vervangen of repareren, dat kun je pas beslissen na een grondige inspectie. Voldoet je band aan volgende voorwaarden? Dan kun je alvast de reparatiekit uit je autokoffer halen.

De interne structuur is intact

Zodra je een lekke band opmerkt, ga je best gericht op zoek naar een oplossing. Blijf dus geen rondjes rijden of parkeer je wagen niet meteen in de garage. Dat kan de interne structuur van je band grondig beschadigen. Onmiddellijk aan de kant dus.

Het lek zit op het loopvlak

Controleer waar het lek zich situeert. Dat kan enerzijds op de zijkant van de band, de zogenaamde ‘wang’. Of anderzijds op het loopvlak, het gedeelte dat in aanraking komt met het wegdek. Als het lek op het loopvlak zit, dan bestaat er nog een mogelijkheid tot reparatie.

De grootte van het lek is kleiner dan 6 mm

Is het lek groter dan 6 mm? Dan is de schade te groot voor reparatie en dient de band volledig vervangen te worden.

Zelf repareren, hoe begin je eraan?

So far, so good. Je lekke band voldoet aan de drie bovenstaande voorwaarden. Tijd om de reparatieset te openen. Daarin vind je onder meer een vloeistof en een compressor. Je herstelt de band van binnenuit door de vloeistof in het ventiel te spuiten en vervolgens de bandenspanning op punt te zetten met de compressor. Maar hoe je het ook draait of keert, dit is een tijdelijke noodreparatie.

Neem het zekere voor het onzekere

Een lekke band is de nachtmerrie van menig chauffeur. Krijg je er toch mee te maken? Dan kun je zelf op inspectie gaan en eventueel de handen uit de mouwen steken. Wil je absolute zekerheid? Laat hem dan snel en eenvoudig herstellen door de Q Team bandenexpert in je buurt om structurele schade te vermijden.