Gratis nummer
0800 93 500
Ma tot vrij - 8u tot 17u30

Waarvoor staat het Europees bandenlabel?

 

Keuzestress! U hebt een nieuwe set autobanden nodig en beslist er meteen werk van te maken. Maar de moed zakt u al snel in de schoenen. Want eerlijk, autobanden zien er stuk voor stuk exact hetzelfde uit. Toch? Gelukkig krijgt u hulp uit onverwachte hoek …

Sinds 1 november 2012 kleeft er op elke autoband een Europees bandenlabel, dat u meer info geeft over de veiligheid en milieuaspecten. Het doel is om autobanden makkelijk te kunnen vergelijken, zodat u eenvoudig een weloverwogen keuze maakt.

Hoe leest u het Europees bandenlabel? Welke eigenschappen kunt u onderscheiden? En hoe hakt u uiteindelijk de knoop door? U komt het allemaal te weten in dit blogartikel.

3 eigenschappen van de autoband: rolweerstand, grip op het wegdek en rolgeluid

Het Europees bandenlabel komt u misschien bekend voor. Kan goed zijn, want elektrische huishoudtoestellen en spaarlampen zijn al een tijdje uitgerust met een vergelijkbaar label. In één oogopslag kunt u op het bandenlabel zien, hoe een autoband scoort op 3 belangrijke parameters.

De eerste eigenschap linksboven staat voor de rolweerstand, die rechtstreeks een invloed heeft op het brandstofverbruik en CO2-uitstoot van uw wagen. De grip op het wegdek is de tweede parameter in het rijtje rechtsboven en gaat hand in hand met de remafstand van uw auto. Beide eigenschappen krijgen een score van A (groen of doeltreffend niveau) tot G (rood of minst doeltreffend niveau). De laatste eigenschap op het bandenlabel leest u onderaan: het rolgeluid. Deze parameter vertelt u meer over de geluidsproductie van uw autobanden en wordt uitgedrukt in decibel.

Rolweerstand: hoe lager, hoe duurzamer

De rolweerstand van uw autoband wordt bepaald door het karkas, het gewicht, de spoorbreedte, het profiel en de samenstelling van het rubber. Geen wonder dat u hier een heleboel verschillen kunt opmeten. 

Bepaalt 20% van het brandstofverbruik en CO2-uitstoot

Jawel, autobanden bepalen voor 20% of u vaak een bezoek moet brengen aan het tankstation. Daarbij speelt de rolweerstand een bijzonder grote rol. Hoe lager de rolweerstand, hoe beter. Idealiter kiest u dus voor een autoband die een groene markering krijgt, waarbij klasse A staat voor de hoogste score in brandstofefficiëntie. Het verschil tussen klassen bedraagt zo’n 0,1 liter per 100 km.

Grip op het wegdek: hoe sterker, hoe veiliger 

Als u rijdt in druilerige omstandigheden en plots moet remmen, dan wilt u uiteraard snel en veilig kunnen stoppen. Daar kunnen autobanden weleens in verschillen. Daarom is de tweede parameter er zeker een om extra aandacht aan te besteden. De grip op het wegdek wordt namelijk beïnvloed door de constructie en samenstelling van het rubber.

Verkort de remafstand tot wel 18 meter


De remkracht op een nat wegdek kunt u eveneens aflezen op het Europees bandenlabel aan de rechterkant bovenaan. Een autoband met klasse A behoort tot de allerbeste categorie. Dus hoe hoger in de ranking, hoe veiliger u rondrijdt. Het verschil in remafstand tussen klasse A en G bedraagt maar liefst 18 meter. Kies hier resoluut voor uw eigen veiligheid.

Rolgeluid: hoe stiller, hoe aangenamer

We begrijpen de liefhebbers van ronkende motoren, maar tegenwoordig luidt het motto: hoe minder geluidsemissie, hoe minder impact op de omgeving. Autobanden hebben echter een groot aandeel in de geluidsproductie van voorbijrijdende wagens. Daarom kan het Europees bandenlabel een interessante maatstaf zijn om nieuwe autobanden aan te schaffen. 

Minstens 3 dB onder de Europese norm

Het rolgeluid vindt u onderaan op het Europees bandenlabel en wordt uitgedrukt in decibel met zwartgekleurde geluidsgolven. Hoe meer streepjes, hoe sterker het externe rolgeluid van de autoband. Met andere woorden, u opteert beter voor een set met slechts één zwarte geluidsgolf. Dat staat garant voor een stille autoband van 3 dB of meer onder de Europese limiet.

Advies nodig? Q Team weet raad!

Handig zo’n Europees bandenlabel! Het is de kunst om een autoband te kiezen die uitstekend scoort op de 3 parameters, in belang voor uw eigen veiligheid en uw leefomgeving.

Hebt u nog vragen of hulp nodig bij de selectie van de juiste autobanden? De experts van uw Q Team bandencentrale zetten u vlot op weg. Kom eens langs in de buurt, bel naar 0800 93 500 of maak hier uw online afspraak. Tot ziens!