NIEUW EUROPESE BANDENLABEL

Veeleisender, gedetailleerder, vollediger voor een beter geïnformeerde keuze

Sinds 1/11/2012 maakt het Europese bandenlabel het mogelijk consumenten beter te informeren en bepaalde prestaties gemakkelijker te vergelijken bij de aankoop van banden voor personenauto's en lichte bedrijfsvoertuigen.  De gestandaardiseerde en geharmoniseerde criteria worden duidelijk aangegeven op een standaardetiket dat verplicht is in alle landen van de Europese Unie.

Vanaf 1 mei 2021 wordt een nieuw Europees etiket van kracht voor banden van personenauto's (C1), bestelwagens (C2) en NIEUW vrachtwagens/bussen (C3) met een nieuwe, strengere classificatie en nieuwe informatie.

Waarom een nieuw Europees bandenlabel?

Gezien de urgentie van de klimaatverandering heeft de EU zich ertoe verbonden haar verontreinigende emissies terug te dringen om tegen 2050 koolstofneutraliteit te bereiken, en de vermindering van de CO2-uitstoot door het wegvervoer is een van de belangrijkste assen van dit ambitieuze plan. Banden "verbruiken" door hun rolweerstand tussen 20-30% van de energie en het is belangrijk dat milieuvriendelijkere en minder energieverslindende keuzes worden aangemoedigd. De verkeersveiligheid (remweg op nat wegdek, grip op besneeuwd of beijzeld wegdek) en de geluidshinder zijn uiteraard ook punten van zorg die wij allen delen.

Wat verandert er in het nieuwe Europese bandenlabel?

Energie-efficiëntie (brandstofverbruik ten gevolge van rolweerstand): van A tot E (in plaats van A tot G)

Remafstand op nat wegdek: van A tot E (in plaats van A tot G)

Extern rolgeluid: van A tot C met vermelding van decibels (dB) in plaats van de 3 golven die de golven/het geluidsniveau symboliseren en decibels (dB)

Toevoeging van een QR-code die (via smartphone) toegang geeft tot het gestandaardiseerde artikelblad van de band en de details van de classificatie (geharmoniseerde Europese databank EPREL met verplichting om de gegevens 5 jaar te bewaren na het uit de handel nemen van het artikel)

Toevoeging van pictogrammen voor grip op sneeuw: 3PMSF (3 Peak Mountain Snow Flake = logo van een berg met een sneeuwvlok) en ijs/ijzel (logo van een ijsberg) voor winterbanden, vierseizoenenbanden en Nordic banden (enkel voor banden voor C1 voertuigen)

Het oude bandenetiket

Bandenlabel Old

Het nieuwe bandenetiket

Bandenlabel New