Gratis nummer
0800 93 500
Ma tot vrij - 8u tot 17u30

Op wintervakantie met de auto? Vergeet uw winterbanden niet!

 

Krakende sneeuw, zuivere berglucht en adembenemende landschappen. Die wintervakantie, daar kijkt u elk jaar reikhalzend naar uit. Enthousiast stouw u de wagen vol met spullen, klaar om te vertrekken. Maar wacht, was het nu verplicht om met winterbanden rond te rijden op uw bestemming? In België is dat alleszins niet het geval, maar in andere Europese landen gelden er vaak andere regels …  

In dit blogartikel scheppen we duidelijkheid en geven we u een handig overzicht waar winterbanden al dan niet verplicht zijn. Zo bent u in geen tijd op de hoogte.

Oostenrijk: verplicht tijdens vaste periode

Een chaletje gehuurd in Österreich? Tussen 1 november en 15 april zijn winterbanden verplicht bij winterse omstandigheden. Ze moeten een profieldiepte hebben van minstens 4 mm en aangeduid zijn met de kentekens M+S. Ook als u buiten de aangegeven periode afreist, kunnen winterbanden verplicht zijn op bergwegen. Dat komt u ter plaatse te weten, dankzij een verkeersbord.

Duitsland: verplicht met sneeuwvloksymbool

Heerlijk kuren in het Zwarte Woud? In Duitsland moet u met winter- of vierseizoenenbanden rondrijden bij winterse weersomstandigheden. In tegenstelling tot in Oostenrijk is het hier niet voldoende om banden voor te leggen met de kentekens M+S. Daarnaast moeten ze ook nog het sneeuwvloksymbool hebben.

Frankrijk: niet verplicht

Après-skiën in Frankrijk? Hier zijn winterbanden niet verplicht, tenzij het anders wordt aangegeven langs de weg. U herkent het verkeersbord meteen aan zijn blauwe kleur, waarop een autoband met sneeuwketting te zien is. De minimum profieldiepte voor winterbanden in Frankrijk bedraagt 3,5 mm.

Zwitserland: niet verplicht, wel aangeraden

Gezellig racletten bij de Zwitsers? Op deze bestemming bestaat er geen wettelijke regeling omtrent winterbanden. Ze zijn dus niet verplicht, maar wel warm aanbevolen van oktober tot en met april. Zeker bij winterse omstandigheden als ijzel en sneeuw zijn ze geen overbodige luxe.

Neem het zekere voor het onzekere

Moraal van het verhaal, de ene bestemming is de andere niet. Waar winterbanden in sommige Europese landen verplicht zijn, raden andere het dan weer sterk aan. De meningen mogen dan wel verdeeld zijn over de wetgeving, over veiligheid op de weg is elke bestemming het roerend eens. Als u de baan opgaat, moet uw wagen aangepast zijn aan de winterse weersomstandigheden. Neem dus het zekere voor het onzekere en rust uw auto uit met degelijke winterbanden, voorzien van de kentekens M+S én het sneeuwvloksymbool.

Hulp nodig? Of zit u met vragen? Kom eens lang bij de Q Team bandencentrale in uw buurt. Onze experts geven u advies op maat en maken uw wagen vertrekkensklaar voor die welverdiende wintervakantie.

 

Maak een afspraak