Gratis nummer
0800 93 500
Ma tot vrij - 8u tot 17u30

De winter staat voor de deur. Wie het geluk heeft op skivakantie te vertrekken, moet rekening houden met extreme weersomstandigheden op de weg. Winterbanden en sneeuwbanden volstaan dan vaak niet. Hier is alles wat u moet weten over sneeuwkettingen.

Alles wat u moet weten over sneeuwkettingen

Vertrekt u binnenkort op wintersportvakantie? Vergeet dan zeker uw sneeuwkettingen niet. Ze zullen van pas komen bij het rijden op besneeuwde wegen en in sommige landen zijn ze zelfs verplicht. Hoe en wanneer gebruikt u sneeuwkettingen? Wat zijn alternatieven zoals “spider” kettingen en sneeuwsokken waard? We vertellen u alles in dit artikel!

Sneeuwkettingen, wat zijn dat?

Sneeuwkettingen zijn gemaakt om u te helpen rijden op besneeuwde wegen. Ze zijn niet duur, erg sterk en geven uw wagen een uitstekende grip op de sneeuw. De ketting bestaat uit metalen schakels die u rond de banden bevestigt. U hebt er geen vier nodig, omdat u ze installeert op de twee aangedreven wielen van de wagen (meestal de voorste). Sneeuwkettingen zijn niet altijd makkelijk te bevestigen, dus het is aangeraden eerst wat te oefenen voor u vertrekt. Want als u ze slecht aanbrengt, kunnen ze uw velgen beschadigen. Het is ook belangrijk te weten dat u met sneeuwkettingen niet meer dan 50 km/u mag rijden. Tot slot mag u sneeuwkettingen niet vooraf installeren, omdat ze alleen op een met sneeuw bedekte weg mogen gebruikt worden. Op een droge ondergrond riskeert u niet alleen de kettingen en uw banden te beschadigen, maar ook het asfalt.

Moet ik sneeuwkettingen gebruiken als ik winterbanden heb?

Sneeuwkettingen zijn geen alternatief voor winterbanden. U kan er namelijk niet mee op de snelweg rijden. Winterbanden zijn prima bestand tegen winterse omstandigheden, maar soms volstaan ze niet en moet u sneeuwkettingen installeren om uw reis voort te zetten. Sneeuwkettingen zijn essentieel voor het rijden op besneeuwde bergwegen en om tot bepaalde skigebieden te geraken. Op plekken waar winterbanden en sneeuwbanden geen grip hebben, geraakt u met sneeuwkettingen overal. Of toch bijna.

Zijn sneeuwkettingen verplicht?

In sommige landen is het verplicht sneeuwkettingen in uw auto te hebben. Dat wordt aangeduid met een speciaal bord (een blauwe cirkel met het witte pictogram van een band met een ketting). In geval van sneeuw is dit bord van kracht in de Alpen (Frankrijk, Zwitserland, Italië, Oostenrijk) maar ook in Duitsland, Tsjechië, Polen en Spanje. In sommige Scandinavische landen zoals Noorwegen, Zweden en Finland is het altijd verplicht sneeuwkettingen aan boord te hebben, op straffe van een boete.

De alternatieven: sneeuwsokken en “spiders”

Naast sneeuwkettingen kan u ook kiezen voor sneeuwsokken of "spider" kettingen. Sneeuwsokken zijn goedkoop (vanaf 50 euro voor twee) en nemen niet veel plaats in. Sneeuwsokken zijn bovendien heel makkelijk te installeren en beschadigen de velgen van uw auto niet. Ze kunnen helpen op korte afstand, maar zijn minder efficiënt en minder robuust dan sneeuwkettingen. Hun levensduur is beperkt tot zo’n 80 km.

“Spider” kettingen, ook bekend als sneeuwklauwen, zijn de ultieme manier om op sneeuw te rijden. Ze zijn erg eenvoudig te bevestigen, beschadigen de velgen niet en zijn vooral uiterst efficiënt op besneeuwde wegen. Een uitstekend, maar wel duurder alternatief voor sneeuwkettingen.

Zijn sneeuwkettingen de beste oplossing om op sneeuw te rijden?

Als u met de auto op wintersportvakantie vertrekt, zijn sneeuwkettingen een must. Ze helpen u in alle veiligheid besneeuwde wegen over te steken. Oefen voor u vertrekt met ze te installeren, om onaangename verrassingen langs de kant van de weg te vermijden. Informeer u ook goed, want in sommige landen zijn ze verplicht en riskeert u een boete als u ze niet in uw auto hebt. Tot slot bestaan er alternatieven zoals sneeuwsokken en “spider” kettingen. Dat hangt af van uw gebruik, maar ook van uw budget.