Gratis nummer
0800 93 500
Ma tot vrij - 8u tot 17u30

De winter staat voor de deur. Wie het geluk heeft op skivakantie te vertrekken, moet rekening houden met extreme weersomstandigheden op de weg. Winterbanden en sneeuwbanden volstaan dan vaak niet. Hier is alles wat je moet weten over sneeuwkettingen.

Alles wat je moet weten over sneeuwkettingen

Vertrek je binnenkort op wintersportvakantie? Vergeet dan zeker je sneeuwkettingen niet. Ze zullen van pas komen bij het rijden op besneeuwde wegen en in sommige landen zijn ze zelfs verplicht. Hoe en wanneer gebruik je sneeuwkettingen? Wat zijn alternatieven zoals “spider” kettingen en sneeuwsokken waard? We vertellen je alles in dit artikel!

Sneeuwkettingen, wat zijn dat?

Sneeuwkettingen zijn gemaakt om je te helpen rijden op besneeuwde wegen. Ze zijn niet duur, erg sterk en geven je wagen een uitstekende grip op de sneeuw. De ketting bestaat uit metalen schakels die je rond de banden bevestigt. Je hebt er geen vier nodig, omdat je ze installeert op de twee aangedreven wielen van de wagen (meestal de voorste). Sneeuwkettingen zijn niet altijd makkelijk te bevestigen, dus het is aangeraden eerst wat te oefenen voor je vertrekt. Want als je ze slecht aanbrengt, kunnen ze je velgen beschadigen. Het is ook belangrijk te weten dat je met sneeuwkettingen niet meer dan 50 km/u mag rijden. Tot slot mag je sneeuwkettingen niet vooraf installeren, omdat ze alleen op een met sneeuw bedekte weg mogen gebruikt worden. Op een droge ondergrond riskeer je niet alleen de kettingen en je banden te beschadigen, maar ook het asfalt.

Moet ik sneeuwkettingen gebruiken als ik winterbanden heb?

Sneeuwkettingen zijn geen alternatief voor winterbanden. Je kan er namelijk niet mee op de snelweg rijden. Winterbanden zijn prima bestand tegen winterse omstandigheden, maar soms volstaan ze niet en moet je sneeuwkettingen installeren om je reis voort te zetten. Sneeuwkettingen zijn essentieel voor het rijden op besneeuwde bergwegen en om tot bepaalde skigebieden te geraken. Op plekken waar winterbanden en sneeuwbanden geen grip hebben, geraak je met sneeuwkettingen overal. Of toch bijna.

Zijn sneeuwkettingen verplicht?

In sommige landen is het verplicht sneeuwkettingen in je auto te hebben. Dat wordt aangeduid met een speciaal bord (een blauwe cirkel met het witte pictogram van een band met een ketting). In geval van sneeuw is dit bord van kracht in de Alpen (Frankrijk, Zwitserland, Italië, Oostenrijk) maar ook in Duitsland, Tsjechië, Polen en Spanje. In sommige Scandinavische landen zoals Noorwegen, Zweden en Finland is het altijd verplicht sneeuwkettingen aan boord te hebben, op straffe van een boete.

De alternatieven: sneeuwsokken en “spiders”

Naast sneeuwkettingen kan je ook kiezen voor sneeuwsokken of "spider" kettingen. Sneeuwsokken zijn goedkoop (vanaf 50 euro voor twee) en nemen niet veel plaats in. Sneeuwsokken zijn bovendien heel makkelijk te installeren en beschadigen de velgen van je auto niet. Ze kunnen helpen op korte afstand, maar zijn minder efficiënt en minder robuust dan sneeuwkettingen. Hun levensduur is beperkt tot zo’n 80 km.

“Spider” kettingen, ook bekend als sneeuwklauwen, zijn de ultieme manier om op sneeuw te rijden. Ze zijn erg eenvoudig te bevestigen, beschadigen de velgen niet en zijn vooral uiterst efficiënt op besneeuwde wegen. Een uitstekend, maar wel duurder alternatief voor sneeuwkettingen.

Zijn sneeuwkettingen de beste oplossing om op sneeuw te rijden?

Als je met de auto op wintersportvakantie vertrekt, zijn sneeuwkettingen een must. Ze helpen je in alle veiligheid besneeuwde wegen over te steken. Oefen voor je vertrekt met ze te installeren, om onaangename verrassingen langs de kant van de weg te vermijden. Informeer je ook goed, want in sommige landen zijn ze verplicht en riskeer je een boete als je ze niet in je auto hebt. Tot slot bestaan er alternatieven zoals sneeuwsokken en “spider” kettingen. Dat hangt af van je gebruik, maar ook van je budget.