Gratis nummer
0800 93 500
Ma tot vrij - 8u tot 17u30

U moet dringend naar het werk vertrekken of de kinderen naar school brengen en net dan, wanneer u de motor probeert te starten, gebeurt er helemaal niets. Dit is een van de meest voorkomende ergenernissen bij automobilisten. Waarschijnlijk is er een probleem met de batterij. Een set startkabels in de koffer zou heel erg van pas komen om u uit de nood te helpen.

Pech met de batterij? Krijg uw auto weer aan de praat met startkabels!

De gedachte doet elke autogebruiker huiveren. U moet ergens naartoe: naar het werk, naar een afspraak of uw kinderen naar school brengen. U gaat aan het stuur zitten, draait de sleutel om in het contact, maar de motor van uw wagen geeft geen kik. Dan is er waarschijnlijk een probleem met de batterij. In dat geval heeft het weinig zin om uw auto te duwen of een garagist te bellen. Als u startkabels in de koffer hebt, zullen ze perfect van pas komen om u uit de nood te helpen. Ze zijn bovendien relatief gemakkelijk te gebruiken. Om elk risico te vermijden, volgt u toch best enkele aanbevelingen.

Wat hebt u nodig om uw wagen weer te starten met startkabels?

U hoeft geen kenner van spitstechnologie of automechanica te zijn om een auto te starten met startkabels. Maar er zijn wel verschillende zaken die u moet weten. Om een auto met een lege batterij weer op gang te krijgen, hebt u een stel startkabels nodig dat bestaat uit een zwarte en een rode kabel. Elke kabel heeft aan het uiteinde een klem van dezelfde kleur. Die klemmen worden krokodillenklemmen genoemd. En dat is niet alles. Om de motor van uw auto weer tot leven te wekken, moeten de startkabels aangesloten zijn op de motor van een andere auto. U hebt dus iemand nodig die bereid is om u te helpen.

Wanneer u een startkabelset koopt, kiest u best kabels met een lengte van ongeveer 3 meter. De diameter van de kabels kan ook variëren. Startkabels hebben over het algemeen een diameter van 25 mm², 35 mm² of 50 mm². Een goede keuze is belangrijk. Als u met een dieselwagen rijdt, kiest u best voor kabels met een diameter van 35 mm². Hebt u een benzinewagen, dan zijn startkabels met een diameter van 25 mm² de beste keuze. Startkabels met een diameter van 50 mm² zijn dan weer voorbehouden voor vrachtwagenchauffeurs.

Startkabels aansluiten in 5 gemakkelijke stappen

1. Leg de motor stil en open de motorkap

Plaats de twee voertuigen (uw auto en die van de persoon die u komt helpen) neus aan neus. Let erop dat de beide auto’s dicht genoeg bij elkaar staan, maar ze mogen elkaar ook niet raken. Hoe langer de startkabels zijn, hoe makkelijker de hele operatie zal verlopen. Vooraleer u de startkabels aansluit, moeten beide auto’s helemaal uitgeschakeld zijn. Eenmaal dat is gebeurd, kan u de motorkap openklappen.

2. Sluit de rode startkabel aan

Elk batterijmodel heeft twee knoppen of twee metalen uiteinden. De ene is de positieve knop. Daarop staat het teken “+” in het rood. De andere is de negatieve knop en draagt het teken “-” in het zwart. Neem eerst de rode kabel. Sluit een rode krokodillenklem aan op de pool “+” van de batterij van de auto die komt depanneren. Sluit vervolgens de andere rode klem aan op de pool “+” van de auto die u wil opstarten.

3. Sluit de zwarte startkabel aan

Herhaal wat u net gedaan hebt maar deze keer met de zwarte kabel. Sluit een zwarte krokodillenklem aan op de pool “-” van de batterij van de auto die komt depanneren. Pas op, sluit het andere uiteinde aan op een massapunt. Dat is een metalen element dat zich in het motorblok bevindt van de auto die opgestart moet worden (bijvoorbeeld een moer of de carrosserie).

4. Start eerst de depannerende auto en daarna de andere auto

Wanneer de twee kabels correct aangesloten zijn, start u de auto die u is komen helpen. Laat de motor vijf minuten draaien. Die tijd is nodig om de elektriciteit naar de batterij van uw wagen te laten stromen. Start vervolgens de motor van het voertuig dat pech had.

5. Koppel de startkabels los

Als de motor van uw auto eenmaal draait, mag u de startkabels loskoppelen. Ook hier moet u een volgorde respecteren. Koppel eerst de klemmen van de zwarte kabel los en daarna de klemmen van de rode kabel.

Wat u moet onthouden over startkabels

Als uw auto weigert te starten omdat u batterijpech hebt, zullen startkabels u goed van pas komen. U hoeft geen expert op het vlak van mechanica te zijn om ze aan te sluiten op de auto die u komt helpen. Toch moet u bepaalde voorschriften respecteren. Als u goed op die vuistregels let, zal uw auto binnen enkele minuten weer kunnen starten.