Wanneer gebruikt u sneeuwkettingen?

Spanning ten top! Die langverwachte skivakantie nadert met rasse schreden en voor het eerst rijdt u zelf naar uw bestemming. U ziet het al helemaal voor u: besneeuwde bergen, glinsterende pistes en uren op de latten. Voor het zover is, moet u nog enkele praktische zaken regelen. Bovenaan op uw checklist? Sneeuwkettingen! Van horen zeggen, neemt u die best mee. Maar eerlijk is eerlijk, eigenlijk weet u er bitter weinig over. Tot nu!

In dit blogartikel spijkeren we u kennis over sneeuwkettingen bij en leggen we u ook enkele alternatieven voor. Laat het leesplezier beginnen!

Wat zijn sneeuwkettingen?

Een sneeuwketting is een hulpmiddel dat wordt aangebracht rond de banden van auto’s en andere motorvoertuigen. U gebruikt ze om betere grip te krijgen op besneeuwde wegen. We maken een onderscheid tussen twee soorten sneeuwkettingen: een manuele spanner en een automatische spanner.

Manuele spanner

Een manuele spanner is een klassieke sneeuwketting die u rond een autoband aanbrengt. De montage vraagt best wat oefening en behendigheid. Wacht dus niet tot u op de Tiroolse hoogvlaktes staat om ze uit te testen, maar neem thuis al eens rustig de tijd om de gebruiksaanwijzing te lezen en toe te passen. Het voordeel van een manuele spanner ligt voornamelijk in de prijs. Het is dan wel een voordelige optie om veilig de baan op te gaan, maar reken wel dat u deze sneeuwketting zo nu en dan manueel moet aanspannen als u onderweg bent.  

Automatische spanner

Een automatische spanner is - in tegenstelling tot een manuele spanner - praktisch en gebruiksvriendelijk. In minder dan één minuut kunt u ze monteren. Bovendien beschikken ze over een innovatief systeem, waardoor ze automatisch de spanning regelen. U moet dus niet stoppen om ze aan te spannen eens u op de baan bent. Het nadeel van dit type sneeuwketting is het prijskaartje. Weeg dus de pro’s en contra’s af voordat u een beslissing maakt.

Zijn sneeuwkettingen verplicht?

Eens kijken of sneeuwkettingen daadwerkelijk verplicht zijn op uw skibestemming. Voordat we die vraag beantwoorden, maken we nog een belangrijke kanttekening. Als u naar koudere oorden trekt, rust u uw wagen uit met winterbanden. Dat is hoe dan ook aan te raden zodra de temperatuur onder 7°C duikt. Maar wanneer voegt u dan sneeuwkettingen toe?

In landen als Duitsland, Frankrijk, Italië, Oostenrijk en Zwitserland zijn sneeuwkettingen enkel verplicht als er een blauw rechthoekig verkeersbord staat, waarop een band met ketting is afgebeeld. Zo’n verkeersbord zult u enkel opmerken op besneeuwde bergwegen en niet op autosnelwegen. De maximumsnelheid met sneeuwkettingen bedraagt echter 50 km/h. Of u sneeuwkettingen daadwerkelijk nodig hebt, kunt u dus moeilijk voorspellen. Neem ze altijd mee. Dan komt u voor geen verrassingen te staan.

Alternatieven

Bent u op zoek naar een alternatief voor sneeuwkettingen? Dan zijn er twee bijkomende opties: sneeuwsokken en sneeuwklauwen.

Sneeuwsokken

Sneeuwsokken bestaan uit een waterdoorlatende hoes van stof. U kunt ze snel en eenvoudig over een autoband trekken. Het grote voordeel is dat ze uw velgen en koetswerk mooi in tact houden, waar metalen sneeuwkettingen wel eens voor beschadiging kunnen zorgen. Het nadeel is dan weer dat ze best wat onderhoud vragen. Na elk gebruik moet u ze schoonmaken en zorgvuldig drogen. Bovendien zijn sneeuwsokken slechts een tijdelijke oplossing, want ze zijn erg kwetsbaar en verslijten makkelijk.

Sneeuwklauwen

Sneeuwklauwen of spiders zijn platen op basis van kunststof. U bevestigt zo’n exemplaar centraal op uw velg. Van daaruit lopen zogenaamde klauwen over uw velgen tot een gedeelte op het loopvlak van uw autoband. Sneeuwklauwen zorgen voor extra grip op de weg, net zoals sneeuwkettingen. Ze zijn veruit het handigste systeem om aan te brengen, maar tegelijk ook de duurste oplossing. 

Conclusie

Lang verhaal kort: sneeuwkettingen zijn enkel verplicht op winterse bestemmingen als er een welbepaald verkeersbord staat. Daarom legt u ze best in de koffer als u vertrekt, uit voorzorg.

Sneeuwkettingen zijn er in alle maten en soorten. Wie niet zo een handige harry is, kiest best voor een automatische spanner of alternatieven als sneeuwsokken of -klauwen. Elke optie kent zijn voor- en nadelen, dus informeer u goed voordat u een beslissing neemt. Voor advies kunt u altijd langsgaan bij u dichtstbijzijnde QTeam bandencentrale. Onze experts geven u graag tekst en uitleg bij sneeuwkettingen of alternatieven op maat. Goede reis!

 

Maak een afspraak