Gratis nummer
0800 93 500
Ma tot vrij - 8u tot 17u30

Wanneer moet ik mijn ruitenwissers vervangen?

Ja hoor, u rijdt nog maar net de autosnelweg op en de regen tikt al tegen uw voorruit. Behendig laat u de ruitenwissers heen en weer zwaaien, zoekend naar het juiste tempo. Het heeft iets therapeutisch. Terwijl uw ruitenwissers druk het water omleiden, zit u veilig en wel in uw wagen. Maar dan wordt uw bezinningsmoment abrupt verstoord door een piepend geluid. Het lijkt wel een noodkreet van uw ruitenwissers. Vreemd, misschien toch maar eens nakijken als u aankomt op uw bestemming … 

Ruitenwissers zijn vaak onze redding in het regenachtige België. Ze zorgen voor een optimaal zicht op de weg en dat in alle weersomstandigheden. Maar ze vragen ook regelmatig nazicht en dat wordt al eens vergeten. In dit blogartikel vertellen we hoe u uw ruitenwissers controleert, vervangt en onderhoudt.

Sproei ruitenwisservloeistof op de voorruit

Ruitenwissers gaan helaas geen eeuwigheid mee, maar wanneer moet u ze nu vervangen? Dat komt u te weten door geregeld de staat van uw ruitenwissers te controleren. Sproei ruitenwisservloeistof op de voorruit en zet uw ruitenwissers in werking. Nu komt het erop aan om goed te observeren. Hou daarbij rekening met het geluid en de werking van uw ruitenwissers.

  • Ongewiste zones duiden op onvoldoende druk op uw ruitenwissers.
  • Strepen wijzen op beschadigd of versleten rubber van uw ruitenwissers.
  • Een piepend of slepend geluid vertelt u dat het rubber van uw ruitenwissers is uitgedroogd.

Vertonen uw ruitenwissers één of meerdere gebreken? Dan zijn ze dringend aan vervanging toe.

Vervang ruitenwissers in drie stappen

Jammer maar helaas, uw ruitenwissers hebben hun beste tijd gehad. Als handige harry kunt u ze zelf vervangen in slechts drie stappen. 

Stap 1: kies de juiste wisserbladen

Om nieuwe ruitenwissers te installeren, moet u eerst de juiste aanschaffen. Informeer u goed bij uw Q Team expert voordat u wisserbladen koopt. Niet elk type ruitenwisser past namelijk op elke ruitenwisserarm.

Stap 2: haal de oude wisserbladen er af

Hebt u de geschikte exemplaren gevonden? Dan verwijdert u één voor één de oude wisserbladen. Til de ruitenwisser op, zet de metalen arm recht en druk het kleine clipje aan de ruitenwisserarm in. Schuif vervolgens de wisser naar beneden tot u die er af kunt halen.

Stap 3: monteer de nieuwe wisserbladen

Als alles goed is, hebt u nu alle oude wisserbladen verwijderd. Nu monteert u de nieuwe wisserbladen in omgekeerde volgorde. Schuif het blad omhoog en klik hem in de houder. Plaats de metalen arm heel voorzichtig terug om barsten en krassen op uw voorruit te vermijden.

Onderhoud ze regelmatig

Gelukt, uw ruitenwissers zijn vervangen. Uiteraard wilt u hun goede staat zo lang mogelijk behouden. Met slechts enkele tips kunt u de levensduur drastisch verlengen.

Vermijd hitte en vrieskou

Het spreekt voor zich dat het rubber van autowissers sneller afslijt als het rechtstreeks wordt blootgesteld aan extreme temperaturen. Denk maar aan hitte of vrieskou. Parkeer uw wagen dus altijd in de schaduw of garage om uw autowissers te sparen.

Maak ruitenwissers schoon

Propere ruitenwissers zullen langer intact blijven dan vuile exemplaren. Reinig uw ruitenwissers daarom elke 3 maanden. Bevochtig een doek met azijn, wrijf langs de autowisserbladen en werk af met rubberbeschermer. Klaar!

Vul ruitenwisservloeistof aan

Het is een absolute must om te beschikken over voldoende ruitenwisservloeistof. Zo kunt u altijd en overal uw voorruit reinigen om uw zicht op de weg te verbeteren. U vult de ruitenwisservloeistof aan door de motorkap veilig te ontgrendelen en te openen. Vervolgens zoekt u een gekleurde dop met het icoontje van een ruit. Tot slot vult u het reservoir met winter- of zomervloeistof tot net onder het maximum.

Roep de hulp in van Q Team

Het mag duidelijk zijn, uw ruitenwissers verdienen wat extra aandacht voor hun bewezen diensten. Hebt u vragen over uw ruitenwissers of hulp nodig bij de vervanging? Kom langs bij een Q Team bandencentrale in uw buurt of maak hier een online afspraak. Tot dan!

 

Maak een afspraak