Gratis nummer
0800 93 500
Ma tot vrij - 8u tot 17u30

Wanneer schakelt u over naar winterbanden?

 

We hebben er lang op moeten wachten, maar eindelijk is het zover. De herfst is in het land met alles erop en eraan: regenbuien, windvlagen en mistbanken. Met melancholie kijken we terug op de zomer en met pretoogjes blikken we vooruit naar de winter. Ook uw wagen maakt zich op voor lagere temperaturen en fikse weersomstandigheden. De cue voor chauffeurs om zich luidop af te vragen of ze moeten switchen naar winterbanden. En over de timing zijn de meningen verdeeld.  

U vraagt, wij schrijven er een blog over. In dit artikel leggen we u uit wat de voordelen zijn van winterbanden en wanneer u best de overstap maakt.

De perfecte timing

Het is een groot misverstand, maar chauffeurs wachten maar al te vaak tot de start van de winter om over te schakelen naar winterbanden. Idealiter ruil u uw zomerbanden in zodra het kwik regelmatig onder 7°C daalt. Bij lagere temperaturen wordt het rubber van de zomerbanden hard, waardoor u grip verliest op het wegdek. En dat kan wel eens tot gevaarlijke toestanden leiden.

De voordelen van winterbanden

In België is het niet verplicht om rond te rijden met winterbanden. Toch is het aan te raden, zeker als u van plan bent om te gaan roadtrippen naar skigebieden. De voordelen van winterbanden laten zich vlot opsommen. Doordat ze zijn uitgerust met een zachtere rubbersamenstelling en een ander profiel, zorgen ze voor meer grip op de weg. Bovendien verkorten winterbanden de remweg. Het risico op ongevallen daalt drastisch en de veiligheid verhoogt. Niet alleen voor u maar ook voor andere weggebruikers.

Winterbanden of vierseizoenenbanden?

Wie een compromis zoekt tussen zomer- en winterbanden, komt uit bij vierseizoenenbanden. Door de unieke samenstelling slijt het rubber van de band niet af bij hoge of lage temperaturen. Ze zijn een gulden middenweg maar bieden geen absolute garanties. Experts adviseren om steeds te wisselen tussen zomer- en winterbanden omdat die op en top uitgerust zijn voor extreme weersomstandigheden. Zo is de remafstand van vierseizoenenbanden korter dan zomerbanden, maar toch nog de helft minder dan winterbanden.  

Maak ook de omschakeling

Flirt het kwik met 7°C? Rij dan eens langs uw dichtstbijzijnde Q team. Onze experts bergen uw zomerbanden netjes op en monteren uw winterbanden in een mum van tijd. Zo kunt u veilig en wel de winterse contreien verkennen.

 

Maak een afspraak