De juiste banden in elk seizoen: wanneer wisselt u het beste naar zomerbanden?

Zomer- en winterbanden hebben verschillende eigenschappen die ze geschikt maken voor een bepaald seizoen. Maar wanneer moet u nu de overstap maken van winterbanden naar zomerbanden?

Wanneer moet u zomerbanden terug opleggen?

Zomerbanden zijn ontwikkeld voor optimale prestaties bij temperaturen boven 7° C. Zodra het kwik weer regelmatig boven de 7° C uitkomt, kan u dus uw zomerbanden opleggen.

Waarom is het belangrijk om uw banden te wisselen?

In de winter is het risico op een ongeval met de auto zes keer groter dan in de zomer. De remafstand met zomerbanden op een glad wegdek zal, zelfs bij een matige snelheid, al dubbel zo lang zijn dan met winterbanden. Het is dus voor uw eigen veiligheid en die van uw omgeving van groot belang dat u met de juiste banden de baan op gaat.

Van zodra het weer beter wordt, is het belangrijk om terug te wisselen naar zomerbanden. Die hebben een kortere remafstand bij warmere temperaturen. Daarnaast spaart u met zomerbanden ook het milieu, dankzij een lagere rolweerstand is de CO2-uitstoot lager. Ten slotte verbruikt u met zomerbanden in de zomer tot 5% minder brandstof dan wanneer u de winterbanden niet vervangt.

Wat zijn de kenmerken van een zomerband?

Een zomerband bezit een aantal kenmerken waarmee ze zich onderscheidt van een winterband. 

Profieldiepte

Een nieuwe zomerband heeft een profieldiepte van 8 mm. Er mag mee gereden worden tot een profieldiepte van 1.6 mm, maar dat wordt afgeraden.

Rubbersamenstelling

Zomerbanden hebben een rubbersamenstelling die specifiek afgestemd is op goede grip en wendbaarheid op zowel een droog als nat wegdek. Ze bevatten minder natuurlijk rubber, waardoor ze hun stevigheid ook bij warme temperaturen behouden.

Horizontale groeven

De horizontale groeven van zomerbanden helpen bij het vlot afvoeren van water bij hoge snelheden.

Wanneer zijn mijn zomerbanden versleten?

De levensduur van banden is afhankelijk van een aantal factoren, maar gemiddeld genomen zijn zomerbanden versleten nadat er tussen de 45.000 km en 60.000 km mee gereden is. Daarnaast is het ook aan te raden om regelmatig de profieldiepte te controleren aan de hand van de slijtage-indicator. Wanneer de profieldiepte 2mm of minder is, moet u ze zo snel mogelijk vervangen.

Zomerbanden testen

Bent u niet zeker of uw zomerbanden aan vervanging toe zijn? Het is mogelijk om ze te laten controleren. Kom langs bij een QTeam bandencentrale en wij helpen u verder!

Conclusie

Zomerbanden laat u best niet te vroeg opleggen. Bij het begin van de lente, wanneer de temperaturen regelmatig boven 7° C gaan, kan u de wissel maken. Dit is doorgaans rond de invoering van het zomeruur, een handig geheugensteuntje om het niet te vergeten!

 

Maak een afspraak