Gratis nummer
0800 93 500
Ma tot vrij - 8u tot 17u30

Wat is de snelheidsindex van een autoband?

 

De autowereld barst van de technische termen. En ‘snelheidsindex’ is er zo eentje van. Misschien doet het vaag een belletje rinkelen, maar is het gissen naar de betekenis ... Drukt u al eens diep het gaspedaal in? Spits dan zeker de oren.

Een snelheidsindex geeft de maximale snelheid weer, waarvoor een autoband wettelijk is goedgekeurd. Die komt dus maar best overeen met de maximale snelheid van uw wagen. Is dat niet het geval en ligt uw snelheidsindex te laag dan kunnen uw autobanden oververhitten en bezwijken onder de druk. Maar geen zorgen, we nemen samen die snelheidsindex onder de loep. Waar kunt u het terugvinden en wat zijn de limieten van uw autobanden? U komt het allemaal te weten in dit blogartikel.

Waar vind u de snelheidsindex? 

Een niet onbelangrijke vraag om mee te beginnen. Daarvoor moet u even een kijkje nemen op de zijkant van uw autobanden. De snelheidsindex wordt weergegeven met een letter en kunt u aflezen net na het draagvermogen. Ook meteen de laatste letter van het rijtje, dus makkelijk om het snel terug te vinden. Elke letter staat garant voor een maximum snelheid. Verder in dit artikel schuiven we u een handige tabel in handen.

Snelheidsindex

Hoe wordt het bepaald?

De snelheidsindex wordt vastgelegd door fabrikanten. Tijdens laboproeven worden autobanden tot het uiterste gedreven. Elke 10 minuten neemt de snelheid toe met 1 km/h tot de vereiste snelheid is bereikt. Zo tonen fabrikanten aan dat autobanden een bepaalde snelheid kunnen aanhouden.

Wat bedraagt uw maximumsnelheid?

U bent nu vast zelf nieuwsgierig naar de snelheidsindex van uw autobanden. Ga alvast op onderzoek uit naar uw indexletter, die kan variëren van A tot Y. Gevonden? Gebruik de tabel hieronder om uw maximumsnelheid te achterhalen.

Hoe zit het met winterbanden?

Schakelt u over naar winterbanden? Dan verwijzen we graag naar de bepalingen van de Europese Unie (Richtlijn 92/23/EEG). Daarin staat dat een lagere snelheidsindex kan gebruikt worden bij winterbanden, zolang die niet onder de Q-index van 160 km/h gaat. Bij montage van banden met een lagere snelheidsindex kleven bandenexperts een markering of sticker op uw dashboard. Zo is het voor u als bestuurder in één oogopslag duidelijk.

Ook al is het toegestaan, toch is het eerder af te raden om rond te rijden met een lagere snelheidsindex. Waarom? Uw banden kunnen sneller verslijten en uw wagen kan wel eens anders reageren dan verwacht. Wie comfortabel en veilig de baan op wilt, gebruikt best winterbanden waarbij de snelheidsindex slechts met één letter verschilt van de goedgekeurde index. Bij zomerbanden, daarentegen, is het niet toegestaan om een lagere snelheidsindex te gebruiken.

Voor al uw vragen één expert

Zo u leest het, de snelheidsindex is een waar begrip in de autowereld die waakt over uw veiligheid onderweg. Hebt u vragen of twijfels? Of wilt u uw wagen matchen aan de juiste winterbanden? Kom eens langs bij een Q Team bandencentrale bij u in de buurt. Onze experts staan al klaar met advies op maat. Tot dan!