Gratis nummer
0800 93 500
Ma tot vrij - 8u tot 17u30

De autowereld barst van de technische termen. En ‘snelheidsindex’ is er zo eentje van. Misschien doet het vaag een belletje rinkelen, maar is het gissen naar de betekenis ... Druk je al eens diep het gaspedaal in? Spits dan zeker de oren.

Een snelheidsindex geeft de maximale snelheid weer, waarvoor een autoband wettelijk is goedgekeurd. Die komt dus maar best overeen met de maximale snelheid van je wagen. Is dat niet het geval en ligt je snelheidsindex te laag dan kunnen je autobanden oververhitten en bezwijken onder de druk. Maar geen zorgen, we nemen samen die snelheidsindex onder de loep. Waar kun je het terugvinden en wat zijn de limieten van je autobanden? Je komt het allemaal te weten in dit blogartikel.

Waar vind je de snelheidsindex? 

Een niet onbelangrijke vraag om mee te beginnen. Daarvoor moet je even een kijkje nemen op de zijkant van je autobanden. De snelheidsindex wordt weergegeven met een letter en kun je aflezen net na het draagvermogen. Ook meteen de laatste letter van het rijtje, dus makkelijk om het snel terug te vinden. Elke letter staat garant voor een maximum snelheid. Verder in dit artikel schuiven we jou een handige tabel in handen.

Snelheidsindex

Hoe wordt het bepaald?

De snelheidsindex wordt vastgelegd door fabrikanten. Tijdens laboproeven worden autobanden tot het uiterste gedreven. Elke 10 minuten neemt de snelheid toe met 1 km/h tot de vereiste snelheid is bereikt. Zo tonen fabrikanten aan dat autobanden een bepaalde snelheid kunnen aanhouden.

Wat bedraagt jouw maximumsnelheid?

Je bent nu vast zelf nieuwsgierig naar de snelheidsindex van je autobanden. Ga alvast op onderzoek uit naar jouw indexletter, die kan variëren van A tot Y. Gevonden? Gebruik de tabel hieronder om je maximumsnelheid te achterhalen.

Hoe zit het met winterbanden?

Schakel je over naar winterbanden? Dan verwijzen we graag naar de bepalingen van de Europese Unie (Richtlijn 92/23/EEG). Daarin staat dat een lagere snelheidsindex kan gebruikt worden bij winterbanden, zolang die niet onder de Q-index van 160 km/h gaat. Bij montage van banden met een lagere snelheidsindex kleven bandenexperts een markering of sticker op je dashboard. Zo is het voor jou als bestuurder in één oogopslag duidelijk.

Ook al is het toegestaan, toch is het eerder af te raden om rond te rijden met een lagere snelheidsindex. Waarom? Je banden kunnen sneller verslijten en je wagen kan wel eens anders reageren dan verwacht. Wie comfortabel en veilig de baan op wilt, gebruikt best winterbanden waarbij de snelheidsindex slechts met één letter verschilt van de goedgekeurde index. Bij zomerbanden, daarentegen, is het niet toegestaan om een lagere snelheidsindex te gebruiken.

Voor al je vragen één expert

Zo je leest het, de snelheidsindex is een waar begrip in de autowereld die waakt over je veiligheid onderweg. Heb je vragen of twijfels? Of wil je je wagen matchen aan de juiste winterbanden? Kom eens langs bij een Q Team bandencentrale bij jou in de buurt. Onze experts staan al klaar met advies op maat. Tot dan!