Gratis nummer
0800 93 500
Ma tot vrij - 8u tot 17u30

Wat is het verschil tussen uitlijnen en balanceren?

 

Raar maar waar, onze wagen kan soms bizar uit de hoek komen. Zodra u het gaspedaal indrukt, begint uw stuur te trillen. Of erger, uw auto zwenkt naar links of rechts zonder dat u daar om gevraagd hebt. Kenners goochelen dan met woorden als ‘uitlijnen’ en ‘balanceren’, maar u kunt ze alleen maar aankijken en knikken. U hebt werkelijk geen idee waarover ze het hebben.

We springen u te hulp en klaren de lucht. Wat betekent uitlijnen? Wat is balanceren? En waarin verschillen deze begrippen van elkaar? We scheppen voor eens en altijd duidelijkheid in dit blogartikel.

Alvast één tipje van sluier … Uitlijnen heeft te maken met uw wagen, terwijl balanceren zich enkel richt op uw banden en velgen. 

Het uitlijnen van de auto

Trekt uw wagen al eens naar links of rechts, terwijl u simpelweg rechtdoor wilt rijden? Of vertonen uw banden abnormale slijtage? Dan hebt u prijs! Het is niet alleen ontzettend vervelend maar uw banden verslijten sneller en uw verbruik piekt als nooit tevoren. Hoog tijd dus voor een uitlijning van uw wagen. Hierbij worden de ophangingsdelen voor- en achteraan gecontroleerd en bijgesteld met gespecialiseerde apparatuur. Resultaat? De wielen van uw wagen staan opnieuw op dezelfde lijn en evenwijdig met elkaar. Het rijcomfort lacht u toe!

Het balanceren van de wielen

Over naar een andere situatie. Hebt u soms last van een trillend stuur of daverende wagen, zodra u een bepaalde snelheid haalt? Stop met sidderen en beven, uw wielen zijn toe aan het betere balanceerwerk. Tijdens dit proces worden uw wielen op een elektronische apparatuur geplaatst om het aantal toeren flink op te drijven en het probleem te detecteren. Tot slot worden de velgen en banden in balans gebracht zodat de wielen over de hele omtrek even zwaar zijn. Is dat het geval? Dan kunt u weer fluitend de baan op!

Wat hebben we geleerd?

Zo! Weer iets bijgeleerd vandaag. Nu kunt u vlotjes spreken in het vakjargon van autospecialisten. Klinken bovenstaande problemen u wel heel bekend in de oren? Kom dan eens uw licht opsteken bij een Q Team bandencentrale in uw buurt. Onze experts helpen u graag verder met het uitlijnen van uw wagen of balanceren van uw wielen.

 

Maak een afspraak