Gratis nummer
0800 93 500
Ma tot vrij - 8u tot 17u30

Raar maar waar, onze wagen kan soms bizar uit de hoek komen. Zodra je het gaspedaal indrukt, begint je stuur te trillen. Of erger, je auto zwenkt naar links of rechts zonder dat je daar om gevraagd hebt. Kenners goochelen dan met woorden als ‘uitlijnen’ en ‘balanceren’, maar jij kunt ze alleen maar aankijken en knikken. Je hebt werkelijk geen idee waarover ze het hebben.

We springen jou te hulp en klaren de lucht. Wat betekent uitlijnen? Wat is balanceren? En waarin verschillen deze begrippen van elkaar? We scheppen voor eens en altijd duidelijkheid in dit blogartikel.

Alvast één tipje van sluier … Uitlijnen heeft te maken met je wagen, terwijl balanceren zich enkel richt op je banden en velgen. 

Het uitlijnen van de auto

Trekt je wagen al eens naar links of rechts, terwijl je simpelweg rechtdoor wilt rijden? Of vertonen je banden abnormale slijtage? Dan heb je prijs! Het is niet alleen ontzettend vervelend maar je banden verslijten sneller en je verbruik piekt als nooit tevoren. Hoog tijd dus voor een uitlijning van je wagen. Hierbij worden de ophangingsdelen voor- en achteraan gecontroleerd en bijgesteld met gespecialiseerde apparatuur. Resultaat? De wielen van je wagen staan opnieuw op dezelfde lijn en evenwijdig met elkaar. Het rijcomfort lacht je toe!

Het balanceren van de wielen

Over naar een andere situatie. Heb je soms last van een trillend stuur of daverende wagen, zodra je een bepaalde snelheid haalt? Stop met sidderen en beven, je wielen zijn toe aan het betere balanceerwerk. Tijdens dit proces worden je wielen op een elektronische apparatuur geplaatst om het aantal toeren flink op te drijven en het probleem te detecteren. Tot slot worden de velgen en banden in balans gebracht zodat de wielen over de hele omtrek even zwaar zijn. Is dat het geval? Dan kun je weer fluitend de baan op!

Wat hebben we geleerd?

Zo! Weer iets bijgeleerd vandaag. Nu kun je vlotjes spreken in het vakjargon van autospecialisten. Klinken bovenstaande problemen je wel heel bekend in de oren? Kom dan eens je licht opsteken bij een Q Team bandencentrale in je buurt. Onze experts helpen je graag verder met het uitlijnen van je wagen of balanceren van je wielen.