Gratis nummer
0800 93 500
Ma tot vrij - 8u tot 17u30

Wat zijn de oorzaken van een klapband?

Dé nachtmerrie van elke chauffeur? Je raadt het al, een klapband. Je zal maar eens stevig het gaspedaal induwen op de autosnelweg tot je opeens een luide knal hoort … Dan weet je meteen hoe laat het is. En nee, je bent nog lang niet thuis.

Wil je liever geen gevaarlijke toestanden? In deze blogpost sommen we de meest voorkomende oorzaken op die kunnen leiden tot een klapband.

Oorzaak 1: Een verkeerde bandenspanning

Een te lage of te hoge bandenspanning is de voornaamste oorzaak van een lekke band. Haal er dus alvast even de gebruiksaanwijzing van je wagen bij. Daarin lees de ideale spanning van je banden.

Onderspanning

Rij je met een te lage bandenspanning? Dan vervorm je voortdurend je banden. De separaties tussen de bandlagen lossen beetje bij beetje en uiteindelijk ontstaan er kleine uitstulpingen op het loopvlak van de band. Binnenskamers loopt de temperatuur behoorlijk op. Gevolg? De uitstulping klapt. Een regelmatige controle van je banden is dus een absolute must. 

Bovenspanning

Het omgekeerde doet zich ook voor, een te hoge bandenspanning. Doordat de band zo hard is opgepompt, mist het de nodige wendbaarheid. Als je dan een hobbelig parcours aflegt, kun je de band zowel in- als uitwendig beschadigen. Volg dus altijd het instructieboekje als je je banden van spanning voorziet.

Oorzaak 2: Een overbeladen voertuig

Een andere oorzaak die de kans op een klapband aanzienlijk vergroot, is een overbeladen voertuig. Als je je wagen volstouwt, daalt de bandenspanning. En dat verhaal kennen we: de band vervormt, de temperatuur vanbinnen stijgt en een uitstulping komt tevoorschijn met eventueel een klapband tot gevolg. In deze situatie is het dus aangeraden om wat bandenspanning bij te winnen voor je de baan op gaat.

Oorzaak 3: Een versleten band

Hebben je banden hun beste tijd gehad? Zou best eens kunnen! Na verloop van tijd droogt het rubber van de band uit, enerzijds door ouderdom en anderzijds door zonlicht. Hierdoor verschijnen kleine scheurtjes en dan is een klapband nooit veraf. Tijdig vervangen is onze gouden tip.

Oorzaak 4: Externe factoren

Een klapband schuilt vaak in een klein hoekje. Je raakt de stoeprand, je rijdt over een oneffen wegdek of je vliegt roekeloos over een verkeersdrempel. Meer heeft je band vaak niet nodig om het te begeven. We vallen in herhaling maar wees dus altijd en overal voorzichtig.

Stuur je banden regelmatig op controle

Lang verhaal kort, er zijn heel wat factoren die een klapband kunnen veroorzaken. Daarom controleer je best je banden op regelmatige basis. Zo kun je zien of de bandenspanning en algemene staat nog in orde zijn. Ben je daar niet zo’n held in? Kom dan eens langs bij je dichtstbijzijnde Q Team bandencentrale.