Wat zijn de oorzaken van een klapband?

 

Dé nachtmerrie van elke chauffeur? U raadt het al, een klapband. U zal maar eens stevig het gaspedaal induwen op de autosnelweg tot u opeens een luide knal hoort … Dan weet u meteen hoe laat het is. En nee, u bent nog lang niet thuis.

Wilt u liever geen gevaarlijke toestanden? In deze blogpost sommen we de meest voorkomende oorzaken op die kunnen leiden tot een klapband.


Oorzaak 1: Een verkeerde bandenspanning

Een te lage of te hoge bandenspanning is de voornaamste oorzaak van een lekke band. Haal er dus alvast even de gebruiksaanwijzing van uw wagen bij. Daarin lees de ideale spanning van uw banden.

Onderspanning

Rijdt u met een te lage bandenspanning? Dan vervormt u voortdurend uw banden. De separaties tussen de bandlagen lossen beetje bij beetje en uiteindelijk ontstaan er kleine uitstulpingen op het loopvlak van de band. Binnenskamers loopt de temperatuur behoorlijk op. Gevolg? De uitstulping klapt. Een regelmatige controle van uw banden is dus een absolute must. 

Bovenspanning

Het omgekeerde doet zich ook voor, een te hoge bandenspanning. Doordat de band zo hard is opgepompt, mist het de nodige wendbaarheid. Als u dan een hobbelig parcours aflegt, kunt u de band zowel in- als uitwendig beschadigen. Volg dus altijd het instructieboekje als u uw banden van spanning voorziet.


Oorzaak 2: Een overbeladen voertuig

Een andere oorzaak die de kans op een klapband aanzienlijk vergroot, is een overbeladen voertuig. Als u uw wagen volstouwt, daalt de bandenspanning. En dat verhaal kennen we: de band vervormt, de temperatuur vanbinnen stijgt en een uitstulping komt tevoorschijn met eventueel een klapband tot gevolg. In deze situatie is het dus aangeraden om wat bandenspanning bij te winnen voor u de baan op gaat.


Oorzaak 3: Een versleten band

Hebben uw banden hun beste tijd gehad? Zou best eens kunnen! Na verloop van tijd droogt het rubber van de band uit, enerzijds door ouderdom en anderzijds door zonlicht. Hierdoor verschijnen kleine scheurtjes en dan is een klapband nooit veraf. Tijdig vervangen is onze gouden tip.


Oorzaak 4: Externe factoren

Een klapband schuilt vaak in een klein hoekje. U raakt de stoeprand, uw rijdt over een oneffen wegdek of u vliegt roekeloos over een verkeersdrempel. Meer heeft uw band vaak niet nodig om het te begeven. We vallen in herhaling maar wees dus altijd en overal voorzichtig.

Stuur uw banden regelmatig op controle

Lang verhaal kort, er zijn heel wat factoren die een klapband kunnen veroorzaken. Daarom controleert u best uw banden op regelmatige basis. Zo kunt u zien of de bandenspanning en algemene staat nog in orde zijn. Bent u daar niet zo’n held in? Kom dan eens langs bij uw dichtstbijzijnde QTeam bandencentrale.

 

Maak een afspraak