Gratis nummer
0800 93 500
Ma tot vrij - 8u tot 17u30

Waar vindt u de bandenmaat?

 

Poetst u zo nu en dan uw velgen? Of zet u soms uw bandenspanning op punt? Dan is het u vast niet ontgaan … Aan de zijkant van u autoband staat een mysterieuze reeks cijfers en letters. En raar maar waar, ze zijn een belangrijke bron van informatie over uw bandenmaat. Geen nood, u hoeft niet eindeloos in uw gebruiksaanwijzing te turen om de code te kraken.

In dit blogartikel leggen we u uit welke gegevens u kunt aflezen op de zijkant van uw autoband en wat ze concreet betekenen. Hieronder vind u alvast een voorbeeld om van start te gaan.  

Breedte- en hoogteverhouding

Laten we het rijtje afgaan en beginnen met de eerste cijfercombinatie. In het bovenstaande voorbeeld is dat ‘195/65’. Het getal vóór de schuine streep staat voor de breedte van de band en wordt uitgedrukt in millimeter. De breedte kan variëren van 125 mm tot 335 mm. Het getal dat daarop volgt, duidt de hoogte van de band aan in percentage. De hoogte van de band is hier 65% van de 195 mm.

Bandentype en velgmaat

De volgende letter- en cijfercombinatie ‘R16’ drukt het bandentype en de velgmaat uit. De letter ‘R’ staat voor radiaalband. Dit bandentype is alomtegenwoordig omdat het goed contact houdt met het wegdek in de bochten. Het cijfer ‘16’ verwijst naar de diameter van de velgen, uitgedrukt in inch.

Draagvermogen

We gaan verder met het voorlaatste getal. Dit komt overeen met het draagvermogen en beschrijft de maximale toegestane lading in kilogram die uw banden kunnen dragen. Een draagvermogen van 91 staat gelijk aan 615 kg. Wilt u weten waarmee uw draagvermogen overeenstemt? Neus dan eens in uw gebruiksaanwijzing. Daar vindt u vast een overzichtelijk schema. Het is aan te raden om de grens van uw draagvermogen niet te overschrijden.

Snelheidsindex

De hekkensluiter van dienst is de snelheidsindex. Deze letter staat voor de maximale toegestane snelheid die uw autobanden aankunnen. In bovenstaand voorbeeld verwijst de letter ‘W’ naar een maximumsnelheid van 270 km/h. Voor meer details en handige tips verwijzen we u graag naar een eerder blogartikel over de snelheidsindex.

Alles op een rijtje

Proficiat, u kunt nu officieel uw bandenmaat aflezen. Die reeks cijfers en letters hebben nu geen geheimen meer voor u. Als geheugensteuntje geven we u nog eens de chronologische volgorde: breedte, hoogte, type, velgmaat, draagvermogen en snelheidsindex. 

Hebt u nog vragen of twijfels over uw bandenmaat? Spring dan eens binnen in uw dichtstbijzijnde Q Team bandencentrale. Onze experts staan paraat met kennis en expertise op maat.

Bandenmaat autoband