Gratis nummer
0800 93 500
Ma tot vrij - 8u tot 17u30

Levensduur van uw autobanden

Autobanden, wat zou u doen zonder? Ze verhogen uw rijcomfort, wringen zich in allerlei bochten en brengen u geruisloos van A naar B. Als het goed gaat, kunnen ze een hele tijd mee voordat u enige vorm van slijtage bespeurt.

Hoelang precies? Dat hangt af van een aantal factoren die een sterke invloed uitoefenen op de levensduur van uw autobanden. We bundelen ze voor u in dit blogartikel en brengen ze onder in drie overkoepelende categorieën.

1. Leeftijd: maximum 10 jaar

De eerste categorie waar u rekening mee houdt, is de leeftijd van uw banden. Reken op een levensduur van maximum tien jaar, wat uw kilometerstand ook aanduidt. Het rubber van uw autobanden veroudert, boet in aan kwaliteit en verliest langzaam zijn unieke eigenschappen. Naarmate de tijd verstrijkt, stijgt ook de kans op materiële slijtage. Denk maar aan lekken, scheuren en andere beschadigingen. Laat het dus nooit zover komen, wissel tijdig en zet in op uw eigen veiligheid.

U kunt de leeftijd van uw autobanden aflezen van de flank. Een code uit vier cijfers vertelt wanneer uw banden exact zijn geproduceerd. Staat er bijvoorbeeld 1214? Dan zagen uw banden het levenslicht in de twaalfde week van 2014. De eerste twee cijfers komen overeen met de week, de laatste twee cijfers met het jaar. Alweer een nuttig weetje rijker!

2. Externe factoren: hitte, regen en slechte infrastructuur

Naast de leeftijd spelen ook externe factoren in op de levensduur van uw banden. De voornaamste zijn extreme temperaturen, weersomstandigheden en slechte wegen.

Extreme temperaturen

Extreme koude of extreme hitte? Uitschieters op de thermometer betekenen niet veel goeds voor uw banden. Ze tasten het rubber aan en leggen de weg open naar slijtage. Een domino-effect dat zorgt voor minder grip en remvermogen en meer brandstofverbruik. U verhelpt dit door over te schakelen van winter- naar zomerbanden en omgekeerd. Meer info over de juiste timing leest u in een eerder blogartikel.

Weersomstandigheden

Regen, ijs en sneeuw. Het zijn drie weersomstandigheden die uw banden zwaar op de proef stellen. Manoeuvreren op een nat wegdek verhoogt de kans op slijtage en beschadiging en verkort aanzienlijk de levensduur van uw autobanden. Regelmatige controle is geen overbodige luxe. 

Slecht wegdek

Rijdt u al eens over een putje in de weg? De kans is groot dat de wegeninfrastructuur niet deugt. En al lijkt het onschuldig, een hobbelig parcours veroorzaakt kleine insnijdingen en scheurtjes op het loopvlak van uw autobanden. Wees dus altijd voorzichtig en probeer dergelijke hindernissen veilig uit de weg te gaan. 

3. Onderhoud: regelmatige bandencontrole

Tot slot geven we u enkele factoren mee, waarop u wel een invloed hebt.  

Aangepaste rijstijl

U vliegt over een verkeersdrempel of flirt met de stoeprand tijdens het parkeren. Situaties die u misschien bekend in de oren klinken. Nonchalant rijgedrag veroorzaakt lekken, deuken en scheuren op het loopvlak of zijwand van uw autobanden. Geen goed nieuws voor de levensduur dus. Een aangepaste rijstijl doet wonderen voor de staat van uw banden en verhoogt ook meteen de veiligheid van u en andere weggebruikers. Een absolute aanrader!

Correcte bandenspanning

Bij een te hoge of te lage bandenspanning treedt al snel slijtage op. Voorzie uw banden altijd van de juiste druk om ze intact te houden. Hoe u dat stap voor stap aanpakt, beschrijven we uitvoering in een vorig blogartikel. Geen tijd voor research? Ga dan langs bij uw Q Team bandencentrale in de buurt.

Aanbevolen profieldiepte

Een laatste factor die u best in het oog houdt, is de profieldiepte. In België moet die minstens 1,6 mm bedragen maar het is aan te raden om al te wisselen vanaf 2 mm. Bij winterbanden geldt dat zelfs vanaf 4 mm. Uw banden zijn standaard uitgerust met slijtage-indicatoren over het volledige loopvlak. U herkent ze aan de kleine blokjes van 1,6 mm tussen de hoofdgroeven. Plaats een analoge of digitale profieldieptemeter in een hoofdgroef en lees het getal af. Zo weet u meteen wat u te doen staat.

Roep de hulp in van een expert

Lang verhaal kort, de levensduur van uw autobanden bedraagt maximum tien jaar. Helaas zijn er allerlei omstandigheden die dit drastisch kunnen beïnvloeden zoals externe factoren en slecht onderhoud. Focus op wat u zelf in de hand hebt. Pas uw rijstijl aan, inspecteer uw autobanden regelmatig en laat ze controleren bij een Q Team bandencentrale om een lange levensduur te garanderen.

Vandaag nog een afspraak maken? Dat kan hier